BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tynne klienter - raske nett - fete tjenere

- Skal du være forberedt på framtida, må du allerede i dag begynne å investere i tynne klienter, raske nettverk og fete tjenere, var hovedbudskapet til Suns nestkommanderende Ed Zander på selskapets internasjonale symposium i Berlin.

Eirik Rossen
5. nov. 1997 - 17:44

Zanders oppgave var å stake opp "Veien til Java," en vei som for Sun peker ikke bare mot framtida, men også mot sannheten og livet: fri for proprietære løsninger (les Windows) og med all slags gjensidig kommuniserende apparater, fra industrisensorer til superdatamaskiner, via fete servere, tynne klienter - og PC-er.

- Epoken der den teknologiske framdriften bygget på prosessorer, diskkapasitet og minne, er slutt, sa Zander. - Nøkkelfaktorene i dag er det allestedsnærværende nettverket, båndbredde og muligheten til å skrive til alt som befinner seg på nettet gjennom Java, sa Zander.

Zander pekte på en nylig offentliggjort undersøkelse i Business Week, som viser at Java allerede brukes i stor utstrekning av ledende internasjonale bedrifter. Av 279 undersøkte selskaper, har 90 prosent konkrete planer om å bruke Java, og over 80 prosent har allerede praktiske erfaringer med Java-applikasjoner.

- Jeg lever og ånder for Java. Men at tallene skulle være så høye allerede, det overrasket meg, sa Zander. - Mange applikasjoner ligger midt i det som er bedriftenes strategiske satsing.

Suns nestkommanderende poengterte flere momenter selskaper må ta hensyn til dersom de skal holde seg på høyde med den faktiske utviklingen.

- Framtidas konkurranseevne vokser fram av nettverket. Framtidas nettverk følger formelen "tynn, stor og fet" - tynne klienter, stor båndbredde og fete tjenere. IT-ansvarlige må ikke investere i neste oppgradering av Office eller Windows. De må bruke penger på båndbredde, på å utvikle applikasjoner som nytter mulighetene i nettverket, og som kan kjøres på alle slags klienter. De behøver ikke hive ut PC-ene. Men de behøver ikke kjøpe nye.

Zander viste til at Sun lever som de preker. 3.000 ansatte, blant dem hele toppledelsen, har byttet ut sine Unix-arbeidsstasjoner med NC-en - JavaStation. Neste år følger alle ansatte i samme spor. Om kort tid vil alle selskapets stormaskiner være erstattet av fete tjenere.

- De eneste applikasjonene vi ennå ikke kan kjøre i et nettleservindu, er våre konstruksjonsverktøy. DAK er foreløpig for tungt. Men vi skal finne en løsning på dette problemet også.

Zander innrømmet at han kunne virke eksaltert.

- Jeg føler meg akkurat slik som i 1981, da vi begynte å ane konturene av det PC-revolusjonen ville føre til. Nå står vi igjen overfor en fullstendig omveltning av de meste av det vi ser i dagens informasjonsteknologi.

I innledningene sine til symposiet, gjorde både Zander og sjefen sjøl, Scott McNealy, et stort poeng av at en tynn klient ikke nødvendigvis behøver å være den innretningen som står på pulten din.

- Dette er en tynn klient, sa McNealy, og viste fram sin "Java-ring" - en tilsynelatende pyntegjenstand med en innebygget Java-brikke som for eksempel kan brukes til å identifisere bæreren overfor et sikkerhetssystem - bokstavelig talt åpne dører.

Java-smartkortet spiller også en viktig rolle i framtidens verden.

- Med Java kan du utnytte det allestedsnærværende nettverket til å få en summetone, en "webtone", i ethvert apparat med en mikroprosessor, understreket Zander. - Et eksempel på aktuell anvendelse, er kontakt mellom bevegelige gjenstander og et GPS-system (geografisk posisjonering). I dag kan du få en Cadillac med en Java-basert innretning som lar deg fjernlese bilens posisjon med en nettleser hvor som helst i verden.

Med tynne klienter, kommer dessuten ikke bare tynnere og lettere håndterte applikasjoner (underforstått: enn fetvaren fra Microsoft), men også, i mange tilfeller, mer kompakte dokumenter. HTML formidler formaterte dokumenter mer kompakt enn Word.

- Denne presentasjonen krever 12 MB i Microsoft Powerpoint, sa Zander. - Her viser vi den gjennom en 100 prosent Pure Java nettleser, og presentasjonen tar bare 2,5 MB.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.