Tynnklient med nettleser til 3500 NOK

Wyse har lansert to moderne tynnklienter, en med Windows CE .Net, den andre med XP Embedded og ledig PCI-spor for utvidet grafikk.

Wyse har lansert to moderne tynnklienter, en med Windows CE .Net, den andre med XP Embedded og ledig PCI-spor for utvidet grafikk.

Tynnklienter har vist i praksis at de kan spre bedrifter for store utlegg til innkjøp og drift av IT-utstyr, i tillegg til at de tilbyr gode sikkerhetsløsninger. Nå er de dessuten selv blitt vesentlig billigere. Markedssjef for Europa, Stephen Yeo mener årets nye produkter er priset en tredel under forgjengerne, og hele 50 prosent lavere med tilsvarende funksjonalitet. Nye operativsystemer fra Microsoft - Windows CE .Net og Windows XP Embedded - er en viktig faktor i denne utviklingen.

- Windows CE .Net er en vesentlig oppgradering av dette operativsystemet med en rekke positive ringvirkninger for tynnklienter. Det er enkelt og rimelig, og har mange nye forbedringer som vi har dratt nytte av.

Den nye CE .Net-baserte tynnklienten til Wyse bærer betegnelsen 3125SE. Med den nye Windows-versjonen har den innebygget virtuelt privat nett (VPN), fullverdig nettleser Internet Explorer versjon 5.5 med SSL og andre fordeler, programmeringsgrensesnitt for smartkort og bedre grensesnitt mot systemadministrator.

- Det eneste som virkelig mangler er .Net runtime, som kunne latt CE-apparater kjøre web-tjenester direkte. Det er lovet i neste versjon, sier Yeo. - Vi har bearbeidet systemet for å gjøre det modulært. Det åpner for integrering av tilleggskomponenter som ICA-klient for Citrix-baserte systemer, og for blant annet norsk tastatur.

VPN-tilgangen gjør at tynnklienten også egner seg for hjemmekontorløsninger. 3125-klienten tilbyr også oppkobling over trådløst lokalnett, og det kan legges et passord på selve terminalen, ikke bare på nettverkstilgangen. Prisen i Norge blir rundt 3500 kroner, eks mva og skjerm.

Wyse-terminalene kommer også i varianter som er kraftigere og mer utbyggbare enn den nye 3125-modellen. Et eksempel er den helt ferske 9450XE, som fikk sin verdenspremiere i Tyskland i midten av oktober. Her er Windows CE erstattet av den mer ekspansive Windows XP Embedded.

- Dette operativsystemet gjør det mulig å tilby tynnklienter til brukere med krevende oppgaver og med behov for mer tilleggsutstyr, forklarer Yeo. - Her er blant annet nettleseren Internet Explorer 6.0, USB 2.0-utganger, og evnen til å håndtere en lokal harddisk og et lokalt CD-drev.

Her er .Net-klienten på plass. Nettleseren kan utvides med Flash/Shockwave, Windows Media Player, Citrix NFuse og en rekke andre "plug ins". Terminalen håndterer grafikk opptil 1600 ganger 1200 punkters oppløsning, og med egnet grafikkort kan man få en løsning med doble skjermer. Trådløst lokalnett ("WiFi") kan integreres, i likhet med WakeOnLan over den faste forbindelsen.

- For krevende brukere kan minnet økes helt til 500 MB. XP Embedded tilbyr de samme driverne for periferiutstyr som Windows XP, slik at alt du kan kople til en XP-basert PC, også kan koples til denne tynnklienten.

I Norge er det en ulempe at grensesnittet ennå ikke er ferdig på norsk.

- Språkfilen er separat fra det øvrige operativsystemet. Det innebærer at norsk vil kunne installeres straks Microsoft gjør klar denne filen.

Prisen på 9450XE i Norge starter på 5500 kroner.

Wyse kan ennå ikke betraktes som noe stort globalt selskap, men det legges merke til at selskapet har trosset bransjens alminnelige problemer og vist jevn og fin vekst.

- Det gjenspeiler at stadig flere trenger gode løsninger for å få ned kostnadene. Vi har arbeidet spesielt med vår driftsløsning Rapport, og her er sammenlikningen med PC-er helt til vår fordel. Selv med moderne metoder for sentralisert lading og konfigurering av PC-er, er PC-er egentlig kommet forbi det stadiet der de kan underkastes enhetlig styring. Tenk bare på båndbredden som kreves. Det første som slår deg når du får en ny PC, er at du må inn på Microsoft Update og laste ned megabyte på megabyte med nye fikser og oppgraderinger. Forestill deg hva som skjer når 10.000 PC-er i en bedrift skal oppgraderes samtidig med flere titalls megabytes med ny kode.

Enkelhet gir vekst i nedgangstider. Den norske Wyse-distributøren, Commaxx AS, melder, ikke uventet, at kommunenorge er et voksende marked.

Til toppen