RESULTATERFINANS

Tynt, men uten vinger

I et ellers stille markedet var det relativt livlig handel i ASK, Tandberg og Tandberg Data. Større IT-selskap som Merkantildata, Nera og Tandberg Television så ikke de helt store volumene, mens det så vidt ble handlet aksjer i NetCom.

Eirik Rossen
29. juni 1998 - 18:20

Så var det heller ikke de helt store kursutslagene hverken i industri eller IT-selskapene. Det gjenspeiler stort sett den informasjonen som er tilgjengelig i markedet - og det er ikke stort.

Nera fortsetter nå nedturen på tross av at mange hadde sett for seg en bunn rund 20 kroner og en potensiell oppside når styret blir ferdig med den strategiprosessen som nå pågår.

Et negativt signal den siste tiden har vært meldingen om at Ericsson øker sitt engasjement på radiolinje området. Planlagte produkter fra Ericsson er ikke i direkte konkurranse med Neras City-Link, men Nera har senest i årsrapporten signalisert tilstedeværelse i markedet for radiolinje-produkter til mobile nettverk. Selv om det produktet som det er knyttet størst forventninger til altså ikke blir direkte truet av Ericsson, så illustrerer meldingen at det finnes store og meget slagkraftige selskaper som er i stand til å gi Nera meget tøff konkurranse på transmisjons-området.

I dag ble det klart at presentasjonen av resultatet etter andre kvartal blir utsatt med tre uker. Selskapet opplyser at det nye styret trenger noe mer tid enn hva det forrige styret hadde lagt opp til ved fastsettelse av resultatdatoen. Det er ikke godt å si om dette i praksis er tolket som noe negativt signal. Imidlertid registrerer vi at aksjen faller forholdsvis mye på et ganske lavt volum. Nera var ned 4,2 prosent mandag.

ASK fortsetter ikke uventet å stige (opp 5,3 prosent), etter at det ble gitt informasjon fra selskapet som fjernet noe av usikkerheten knyttet til det amerikanske markedet. Intervjuet med Ole J. Fredriksen i forrige uke illustrerte også at selskapet allerede har startet prosessen med å se på hvordan man best mulig kan møte et fremtidig volum-marked. Dette tolkes som positivt, spesielt i lys av den tilliten selskapets ledelse har opparbeidet seg gjennom de siste årene.

En annen aksje som så meget få handler mandag var NetCom. Stadig flere analytikere ser nå ut til å stille seg undrende til at aksjen holder hva man anser som et høyt kursnivå, på tross av at selskapet det siste halvåret ikke har levert noe særlig annet enn negative nyheter, og meget tynne resultater.

Analytikerne som er minst optimistiske påpeker at ringeprisene ser ut til å falle mer og raskere enn forventet, samtidig som man ikke ser de helt store utslagen i økte ringevolum. Dersom inntektene skal øke må da selskapet få fart i "nye tjenester" og øke trafikken fra andre kilder en taletelefoni. Det ser ut til å ta lang tid - lenger tid enn man setter pris på.

Pressemeldingen fra britiske Orange sist uke om et priskutt på 66 prosent illustrerer hvor raskt priskuttene kan komme. Det er verdt å merke seg at det er usedvanlig vanskelig å sammenligne ulike nasjonale mobilmarkeder. Selv om penetrasjonen i Storbritannia er lav, så er det flere abonnenter konsentrert på et mindre geografisk område.

Samtidig var de siste tallene på netto kundetilstrømning fra NetCom ikke akkurat noe å rope hurra for. Holdningen blir da at man føler at selskapet har til gode å bevise at de klarer å holde på kundene, før selskapet fortjener veldig mye tillit. Det samme gjelder opplysningen etter første kvartal om økende alder på kundefordringene. Spørsmålet er hvordan utviklingen har vært i andre kvartal.

Konklusjonen ser ut til å være at det som holder kursen på NetCom oppe, er forventningen om strukturelle endringer i telekommunikasjonsmarkedet i Norden. Wall Street Journal publiserte mandag en artikkel hvor det ble påpekt at forholdene ligger til rette for "amerikanske tilstander" i det europeiske tele-markedet. Ameritech trekkes frem som en aktør som kan utløse en bølge med fusjoner og oppkjøp dersom selskapet gjennomfører nok en større transaksjon og dermed provoserer de andre større europeiske aktørene som BT, France Telecom og Deutsche Telecom.

Vi minner om at tirsdag er siste handledag i juni måned, og markerer avslutningen på en måned, et kvartal og et halvår. Det kan gi handler mot slutten av dagen motivert ut fra hva enkelte aksjefond ser seg tjent med. All den tid sommeren ikke er høy sesong for salg av fondsandeler kan man spekulere i om kursen på enkelte tunge aksjer får seg en fiktiv smell mot slutten av dagen slik at det kan vises til "gode resultater" utover høsten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.