FORBRUKERTEKNOLOGI

Tyrkisk medielov kan tvinge Twitter i eksil

Tyrkias nye medielov, som kriminaliserer det myndighetene kaller falske nyheter, kan tvinge selskaper som Twitter til å forlate landet, advarer professor.

En ny tyrkisk lov kan kan tvinge selskaper som Twitter til å forlate landet fordi de ikke vil dele brukerdata og algoritmer med myndighetene.
En ny tyrkisk lov kan kan tvinge selskaper som Twitter til å forlate landet fordi de ikke vil dele brukerdata og algoritmer med myndighetene. Illustrasjon: Andreas Eldh (CC BY 2.0)
14. okt. 2022 - 13:03

Loven som ble vedtatt torsdag, innebærer strenge pålegg for sosiale medier, blant annet å dele brukerdata og algoritmer med myndighetene, ifølge cyberprofessor Yaman Akdeniz, som er en av grunnleggerne av Tyrkias forbund for ytringsfrihet.

– Dette er ikke krav som Twitter og andre enkelt kan oppfylle. Derfor kan slike selskaper bli tvunget til å forlate Tyrkia, sier han.

Store sosiale medier-plattformer, som Linkedin og YouTube, har siden 2021 måttet skaffe seg juridiske representanter i landet. Med den nye loven har president Recep Tayyip Erdogan strammet skruen ytterligere til.

Dersom et selskap nekter å utlevere data om sine brukere, kan de bli idømt store bøter, få annonseforbud eller få båndbredden kuttet.

Den nye loven kan også gi inntil tre år i fengsel for spredning av såkalt «falsk informasjon».

– Hvordan ville verdens verste menneske brukt denne appen, synes Cecilie Wian utviklere bør spørre seg. Særlig unge er utsatt, mener hun.
Les også

Slik kan folk du kjenner, spore deg – og slik kan du hindre det

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.