FORBRUKERTEKNOLOGI

Tyrkisk medielov kan tvinge Twitter i eksil

Tyrkias nye medielov, som kriminaliserer det myndighetene kaller falske nyheter, kan tvinge selskaper som Twitter til å forlate landet, advarer professor.

En ny tyrkisk lov kan kan tvinge selskaper som Twitter til å forlate landet fordi de ikke vil dele brukerdata og algoritmer med myndighetene.
En ny tyrkisk lov kan kan tvinge selskaper som Twitter til å forlate landet fordi de ikke vil dele brukerdata og algoritmer med myndighetene. Illustrasjon: Andreas Eldh (CC BY 2.0)
14. okt. 2022 - 13:03

Loven som ble vedtatt torsdag, innebærer strenge pålegg for sosiale medier, blant annet å dele brukerdata og algoritmer med myndighetene, ifølge cyberprofessor Yaman Akdeniz, som er en av grunnleggerne av Tyrkias forbund for ytringsfrihet.

– Dette er ikke krav som Twitter og andre enkelt kan oppfylle. Derfor kan slike selskaper bli tvunget til å forlate Tyrkia, sier han.

Store sosiale medier-plattformer, som Linkedin og YouTube, har siden 2021 måttet skaffe seg juridiske representanter i landet. Med den nye loven har president Recep Tayyip Erdogan strammet skruen ytterligere til.

Dersom et selskap nekter å utlevere data om sine brukere, kan de bli idømt store bøter, få annonseforbud eller få båndbredden kuttet.

Den nye loven kan også gi inntil tre år i fengsel for spredning av såkalt «falsk informasjon».

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.