BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tysk dugnad ga "Windows" for Linux

Det grafiske skallet KDE 1.0 distribueres med Linux fra Caldera og S.u.S.E., og gir for første gang et grafisk brukergrensesnitt til Linux med egenskaper tilsvarende Windows eller Mac.

Eirik Rossen
29. juli 1998 - 11:21

KDE står for K Desktop Environment. Forkortelsen viser både til selve grensesnittet som ble kunngjort i versjon 1.0 12. juli i år, og til den tyske dugnadsgruppa KDE Projekt som utvikler det. Grensesnittet kan lastes ned gratis fra KDEs nettsted. Mer interessant for uerfarne brukere som har lyst til å prøve et alternativ til Microsoft Windows, er muligheten til å kjøpe installasjonsklare CD-er med både Linux og KDE og en rekke brukerapplikasjoner. Den tyske Linux-distributøren S.u.S.E. skal ha denne muligheten klar allerede. 16. juli lovet Caldera at KDE 1.0 skal innlemmes i deres OpenLinux 1.2.2 som skal komme i slutten av september.

- KDE er et fullverdig skall for samarbeidende applikasjoner og et konsistent grafisk brukergrensesnitt, i motsetning til X-windows som bare dreier seg om punktgrafikk på skjermen og som ikke gir anledning til operasjoner som for eksempel "drag and drop", forklarer gruppas talsmann Kalle Dalheimer til digi.no. - KDE er gratis, i motsetning til det kommersielle grensesnittet CDE (Common Desktop Environment) som ikke bare er dyrt, men også tregt.

KDE 1.0 omfatter en rekke grunnleggende brukerapplikasjoner. Foruten helt nødvendige verktøy som blant annet e-post, nyhetsgruppeleser, nettleser, teksteditor, oppringer, ISDN-håndterer, CD-spiller, midi-spiller, filhåndterer, utskrift, og oppsett- og administrasjonsprogrammer, nevner Dalheimer en tekstbehandler, en "organizer" tilsvarende den til Lotus, ulike grafikkprogrammer (inkludert faks), en formel-editor, et "zip"-program, et presentasjonsprogram og et regneark med "20 prosent av funksjonaliteten til Excel".

- Det skrives KDE-applikasjoner hele tiden. Om ikke lenge kommer for eksempel et vektorbasert tegneprogram. Det vi savner er de tunge brukerprogrammene. Vi har satt oss føre å utvikle en fullverdig "Office"-suite. Det vil ta et par år.

KDE Projekt er en dugnadsgruppe som driver sitt utviklingsarbeid på frivillig basis og i fritida. Dalheimer forteller at gruppa tar i mot bidrag for å dekke felles utgifter som utviklermøter, men at de aldri utbetales noen form for godtgjørelse til medlemmene.

- Gruppa har en kjerne på 22 medlemmer som avgjør målene for prosjektet. Ellers er det 60 utviklere som bidrar regelmessig og 120 som bidrar fra tid til annen. Alle har studier eller arbeider i bransjen.

Noe av forklaringen på dugnadsgruppas effektivitet ligger, ifølge Dalheimer, i bruken av det grafiske biblioteket Qt (uttales som det engelske ordet "cute") fra det norske selskapet Troll Tech. Qt brukes kommersielt som et alternativ til Microsoft Foundation Classes når en applikasjon skal utvikles til flere plattformer, for eksempel både Windows og Solaris. De som vil utvikle programvare etter åpenhetsprinsippet får biblioteket gratis.

- Bruken av Qt har gjort at forspranget vårt til det konkurrerende prosjektet Gnome har økt til to år, mener Dalheimer. - Gnome bruker et annet og mindre effektivt bibliotek, og startet halvannet år etter oss.

Gnome står for Gnu Network Object Model Environment og har tilknytning til både Gnu ("Gnu is Not Unix") og til OpenSource-bevegelsen. Dalheimer mener at den nære forbindelsen mellom Red Hat og Gnome er hovedårsaken til at Red Hat ikke er med på listen over Linux-selskaper som distribuerer KDE, selv om det, særlig i Europa, finnes en rekke mindre foretak som på eget initiativ forener Red Hat Linux med KDE. Gnome har selv ikke sagt noe om når prosjektet vil komme forbi over beta-stadiet.

Kombinasjonen av Linux og KDE utgjør en kraftig utfordring til Microsoft. Utfordringen forsterkes av det faktum at html og avarter utvikler seg til et felles format for utveksling av dokumenter, inkludert regneark med formler. Utfordringen er heller ikke begrenset til stasjonære PC-er.

- Jeg kjører selv Linux og KDE på min bærbare, forteller Dalheimer. - Det eneste problemet er at du må velge PC-kort med drivere for Linux. Ikke alle har det, men det blir stadig flere av dem.

Men i tall er utfordringen stadig forholdsvis beskjeden. Dalheimer mener det er umulig å fastslå hvor mange utgaver av KDE er distribuert de siste ukene, siden et stort antall speilsteder kommer i tillegg til KDEs eget nettsted.

- Av anslagsvis fem millioner Linux-brukere abonnerer 5000 på KDEs nyhetstjeneste. Kanskje et sted mellom 10.000 og 50.000 bruker KDE allerede. Det er vanskelig å si, avslutter talsmannen for den oppfinnsomme og effektivt arbeidende tyske dugnadsgruppa.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.