– Tysk etterretning gjør som NSA

Skal ha direkte tilgang til knutepunkt for Internett-trafikk.

– Tysk etterretning gjør som NSA
Den tyske etterretningstjenesten BND (Bundesnachrichtendienst) samarbeider tett med amerikanske NSA, både når det gjelder bruk av metoder og utveksling av data. Det gjør også britiske GCHQ (Gouverment Communications Headquarters) og franske DGSE (Direction Generale de la Securite Exterieur), her illustrert ved permene i bakgrunnen. Bilde: U. Baumgarten via Getty Images/All Over Press

Tyskland har blant Europas strengeste personvernlover og står gjerne først i rekken blant de som klager når andre lands regjeringer eller selskaper ikke er flinke nok til å passe på personvernet til tyske innbygger.

Men Tysklands holdninger til personvern settes i et nytt lys med de avsløringene som tyske Der Spiegel kom med på søndag. Nyhetsmagasinet er kjent for sin undersøkende journalistikk.

Der Spiegel siterer et fortrolig dokument på tre sider som har blitt signert ved innenriksministeriet og kontoret til forbundskansler Angela Merkel. Dokumentet handler om den tyske etterretningstjenesten BND (Bundesnachrichtendienst) og strategisk kommunikasjonsetterretning. Dokumentet skal ha blitt sendt til Eco, forbundet av tyske Internett-bedrifter.

I dokumentet går det ifølge Der Spiegel fram at BND i minst to år har kunnet autorisere avlytting av Internett-trafikk i Tyskland. Først og fremst skal det dreie seg om tilgang til store trafikknutepunktet DE-CIX Frankfurt og trafikk levert av 25 ulike Internett-leverandører.

I tillegg til linjer som går utenlands, har BND ifølge Der Spiegel tilgang til nettverket til seks navngitte Internett-leverandører (1&1, Freenet, Strato AG, QSC, Lambdanet og Plusserver). Disse skal ifølge Der Spiegels ekspertkilder nesten utelukkende ha innenlands datatrafikk.

BND har ifølge Der Spiegel mulighet til å avlytte tysk kommunikasjonstrafikk i individuelle tilfeller, men i forbindelse med masseovervåking, som dette skal være, er tyske telefonsamtaler og e-postmeldinger i utgangspunktet utelukket.

Men som lekkasjene om NSA har vist, er det ikke nødvendigvis enkelt å skille mellom de ulike typene av trafikk, for eksempel dersom brukerne benytter utenlandske e-posttjenester som Gmail eller Outlook.com.

Overvåkningen til BND skal i særlig grad være rettet mot land og områder som Russland, Sentral-Asia, Midtøsten og Nord-Afrika. Ifølge Der Spiegel kopierer BND datastrømmen og ser etter temaer knyttet til blant annet terrorisme og våpenspredning.

Ars Technica har lett opp flere tyske oppfølgingssaker, som alle er sitert her.

Dette inkluderer et innlegg fra den tyske teknologijuristen Thomas Stadler, som mener at virksomheten skjer i et juridisk vakuum fordi ingen effektiv, juridisk revidering finner sted.

Det er fra før kjent at tyske etterretningstjenester samarbeider tett med NSA. Lederen for Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) innrømmet i juli i år at tjenesten har tilgang til verktøy som det mye omtalte analyseverktøyet XKeyscore.

    Les også:

Les mer om: