JUSS OG SAMFUNN

Tysk mediebaron ber om konkurrenthjelp

Leo Kirch, sentral mediesjef med kostbare ambisjoner innen digital-TV, restrukturerer konsernet i håp om finansiell støtte fra konkurrerende mediebaroner. Australske Rupert Murdocher blant de mest aktive sammen med italienske Silvio Berlusconi.

Herman Berg
6. jan. 1999 - 15:38

Det europeiske mediemarkedet har de siste årene blitt dominert av enkelte store aktører med enorme ambisjoner om å slå seg opp på digital-TV-fronten. 1999 blir året hvor vi får de første signalene på i hvilken grad forbrukerne plukker opp det fornyede TV-tilbudet.

Australskfødte Rupert Murdoch (med amerikansk statsborgerskap) lanserte i oktober i fjor digital-TV via satellitt i Storbritannia gjennom Sky Digital (i konkurranse med BBC og OnDigital som lanserte jordbunden digital-TV i november).

Murdoch etablerte i 1998 også News Corp Europe i Milano med ambisjoner om å slå seg skikkelig opp på det europeiske kontinentet. I desember kom meldingen om at News Corp hadde kjøpt 80 prosent av Telecom Italias kabel- og satellittselskap Stream. Det er et betal-TV-selskap med 110.000 abonnenter som blant skal kjempe hardt om rettigheter til Italias fotball-liga Serie A i 1999.

Men det er på det enorme tyske mediemarkedet strategiske trekk virkelig har blitt foretatt mot slutten av fjoråret. En uke før jul fikk Murdoch klarsignal fra myndighetene i Bayern til å entre den private TV-senderen TM3. Før jul meldte det tyske tidsskriftet Focus at Murdoch har alliert seg med eks-statsminister, fotball- og medie-eier Silvio Berlusconi om å kjøpe seg inn hos tyske Leo Kirch.

Kirch fikk i 1998 av konkurransemessige årsaker avslag fra EU om å alliere seg med konkurrenten Bertelsmann. De to gigantene (Bertelsmann er verdens tredje største medieselskap) prøvde seg med med en fusjon av betal-TV-virksomheten i Tyskland. Leo Kirch og Bertelmanns CLT-Ufa har til nå dominert den kommersielle kringkastingssektoren i Tyskland.

Kirchs kjøp av rettighetene til fotball-VM i 2002 og 2006 pluss hans digital-TV-eventyr DF1 har vist seg å bli svært kostbart - han har etter hvert kommet i en akutt kapitalkrise som har skapt bekymring blant kreditorene, inkludert store tyske banker.

Nå kommer meldingen om at Kirch omstrukturerer virksomheten i tre forretningsenheter, Kirch Media, Kirch PayTV og Taurus Beteilungsgesellschaft, skriver Financial Times. Kirch akter å beholde kontrollen i holdingsselskapet Taurus som blant annet eier 40 prosent i Tysklands største avisforlag Axel Springer Verlag. I de to andre virksomhetene, Media og PayTV, åpnes det for eksterne investorer.

Kirchs administrerende direktør, Dieter Hahn, sier til Financial Times at han forventer å gjøre ferdig samtaler med potensielle partnere innen tre måneder. Foruten å trenge kapital kjapt, har det vært bekymring for den 72-årige mediemagnatens alder og helse og at medieimperiet hans har vært for avhengig av tyskerens tilstedeværelse for å fungere.

I tillegg har investorer hatt innvendinger mot konsernets restriktive informasjonspolitikk og den uoversiktlige selskapsstrukturen som nå altså blir forbedret.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.