JUSS OG SAMFUNN

Tysk platebransje til angrep på nettmusikk

Den tyske plateindustrien er i harnisk over nettkopiering av musikk. Nå vil de sperre tyske surfere som begir seg ut på nettsider som tilbyr nedlastbar musikk.

Sigvald Sveinbjørnsson
13. feb. 2001 - 11:16

Bundesverband der Phonographischen Wirtschaft samler nå store deler av den tyske plateindustrien i kampen mot industriens største spøkelse: Internett.

Ifølge den svenske avisen ComputerSweden ønsker nå denne organisasjonen, på vegne av sine medlemmer, å sperre nettsider fra tysk publikum. Organisasjonen legger nå inn et forslag om å etablere ett system som skal spore opp og sperre ulovlige nettjenester.

De har sogar laget sitt eget system, Rights Protection System (RPS), som søker etter nettsteder som tilbyr nedlastning av musikk. Planen er at informasjonen om disse nettstedene skal bli formidlet videre til Internett-leverandørene i Tyskland, slik at disse skal "sperre nettsidene."

- Et hypotetisk scenario er at brukeren får opp en melding av typen: "du har nettopp forsøkt å nå en url som inneholder ulovlig materiale, tilgang nektet", sier organisasjonens talsmann Hartmut Spiesecke, skriver ComputerSweden.

En representant for hackergruppen Chaos Computer Club mener at ingen Internett-leverandør vil installere systemet til Bundesverband der Phonographischen Wirtschaft. - Internett bygger på en fri informasjonsflyt. Dessuten er loven helt tydelig: private kopier er helt tillatt etter tysk lov, sier talspersonen.

Dette er plateindustrien helt uenig i:

- Å laste ned illegal musikk fra nettet skiller seg ikke fra å gå inn i en butikk og ta med seg CD-plater uten å betale for dem. Det er ikke noe uttrykk for frihet, det er stjeling, sier Hartmut Spiesecke til ComputerSweden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.