TELEKOM

Tysk tele-gigant vil strupe nettet

Men ikke til egne tjenester.

Deutsche Telekom planlegger å innføre begresninger på bredbåndskundenes anledning til å laste ned fra nettet. Det har skapt debatt om nettnøytraliteten i det tyske markedet. Bildet er fra selskapets hovedkontor i Bonn.
Deutsche Telekom planlegger å innføre begresninger på bredbåndskundenes anledning til å laste ned fra nettet. Det har skapt debatt om nettnøytraliteten i det tyske markedet. Bildet er fra selskapets hovedkontor i Bonn. Bilde: Juergen Schwarz/Getty Images/All Over Press
13. mai 2013 - 10:17

Den tyske telegiganten Deutsche Telekom har meldt at de vil innføre struping av hastigheten for kunder som bruker bredbåndslinjene til å laste ned store mengder data fra nettet. Selv om den tyske giganten, som har 60 prosent av bredbåndsmarkedet, ikke vil innføre begrensingene før i 2016 har det igangsatt en heftig debatt om nettnøytralitet.

Dersom en bredbåndskunde laster ned mer enn 75 GB i løpet av en måned så vil hastigheten på linjen strupes til 384 kbps. Brukere som vil laste ned mer blir tilbudt å kjøpe mer kapasitet, melder avisen New York Times som melder saken mandag.

Denne type begrensinger har lenge vært vanlig på mobildata, men ikke på bredbånd. Men det som skaper debatt er ikke begrensingene, men hva som havner utenom: Du kan nemlig laste ned så mye av Deutsche Telekoms egen nett-TV tjeneste Entertain.

– Gjennom Entertain så betaler kundene for TV. Vi vil sikre at de ikke vil bli sittende foran svarte skjermer, sier Deutche Telekoms markedssjef, Michael Hagspihl, til New York Times.

Trafikken på nettet har de siste årene steget voldsomt, og det er forventet at folks etterspørsel etter innhold levert via bredbåndet vil fortsette å øke heftig i årene som kommer. For teleselskapene er dette en utfordring, fordi de ikke klarer å ta seg betalt for den økte trafikken. Det er imidlertid grenser for hva de kan foreta seg.

Kravet om nettnøytralitet står nemlig sterkt i europeisk teleregulering. Det er ikke tillatt å stenge andre aktører ute fra nettet for å oppnå økonomisk vinning. Man kan ikke gi egne tjenester fordeler på bekostning av andre.

Den tyske teleregulatoren, Bundesnetzagentur, skal nå gjennomgå de nye prisplanene fra Deutsche Telekom. Det samme har økonomiminister Philipp Rösler og forbrukerminister Ilse Aigner varslet.

Deutsche Telekom forsvarer seg med at de fleste tyske bredbåndskundene «bare» laster ned 20 GB hver måned, og derfor ikke blir berørt av de nye restriksjonene. Men hvor mye en gjennomsnittlig nettbruker vil laste ned i 2016 er det få som har sikre tall på.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.