BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tysk telemonopol med sviende tap

En tysk domstol har avsagt en dom som kan få store konsekvenser for den tyske televerket Deutsche Telekom (DT). I dommen heter det at DT ikke skal legge hindre i veien for arbeidet med å åpne det tyske telemarkedet, noe DT har forsøkt.

Frode Eriksen
27. aug. 1997 - 12:39

Dommen kommer fra forvaltningsdomstolen i Køln og pålegger DT å jobbe for et åpnere telemarked. DT har forsøkt å få opphevet beslutninger om telemarkedet gjort av regjeringen, men har nå fått forbud mot å legge kjelker i veien for liberaliseringen av det tyske telemarkedet.

Utfordrerne til Deutsche Telekom ligger i startgropa. Blant disse er Telenor som en av partnerne i Viag Interkom, der ex-direktør i Telenor Bedrift, Martin Furuseth sitter i toppledelsen.

Furuseth sier til digi.no at de beslutningene Viag i første rekke venter på er hvor mye Deutsche Telekom skal få ta i interconnectavgfter og hvilken tilgang telekonkurrentene til Telekom får til fordelerskapene.

Deutsche Telekom sier i dag at de må ta fem pfenning per minutt for å dekke kostnadene. Konkurrentene tror imdlertid at det er nok med 2-2,5 pfenning for at DT skal dekke sine utgifter.

- Dette er en balansegang, som jeg nå får anledning til å se fra den andre siden enn i Telenor, sier Furuseth. Han sier at DTs hodning til utfordrerne på markedet er at nykommerne gjerne kan konkurrere men de kan ikke ta markedsandeler.

Viag Interkom er sammen med Arcor og o.tel.o de viktigste utfordrerne til store og mektige Deutsche Telekom, som er ett av de største telekomselskapene i verden.

Furuseth sier til digi.no at Viag Interkom så langt har solgt Concert-produkter på det tyske markedet og Viag har blant annet skaffet seg flyselskapet Lufthansa som kunde. Egne produkter kommer på markedet fra 1. januar. Først telefoni for små og mellomstore bedrifter, så Internett utpå vårparten og åpning av den første delen av mobilnettet til sommeren. Mobil- og fastnett skal bygges parallellt, noe som skal gi kostnadsfordeler for selskapet

I det tyske telemarkedet har 30 av de 50 største selskapene inngått avtaler med andre teleselskap enn DT.

Dette har blant annet gått ut over DTs aksjekurs, som nå ligger på DEM 38,40 - omlag ti prosent under toppnoteringen. 26 prosent av selsakapets aksjer ble solgt i november i fjor, blant annet til hundretusener av småinvestorer som nok trodde at selskapet skulle få holde på alene i noen år til.

Den største av de nye utfordrerne er Arcor, med Mannesmann som viktigste eier. Selskapet opererer med en investeringsplan på 17 milliarder kroner kroner over fem år.

Også Viag Interkom er en solid aktør, med British Telecom og industriforetaket Viag som de viktigste eierne med 45 prosent andel hver. Telenor eier ti prosent i dette selskapet, og tysklandsengasjementet til Telenor vil bli en av de største utfordringene for Telenor noen sinne. Viag planlegger investeringer i størrelsesorden 38 milliarder kroner over ti år.

Den tredje utfordreren er o.tel.o, som eies av Veba og energiselskapet RWE med vel 40 prosent eierandel hver. Her ligger investeringsplanene på i underkant av 30 milliarder kroner.

Dessuten kommer Thyssen Telekom, en smågutt i sammenligning, med planlagte investeringer på tre milliarder kroner fram til 2001.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.