BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tysk UMTS-auksjon kan bli dyr for Telenor

Telenors mobilsjef, Arve Johansen, tror ikke prisen på de tyske UMTS-lisensene blir spesielt mye lavere enn i Storbritannia. Han forbereder seg nå på å bla opp for at Telenor skal kunne beholde posisjonen som en av de tyske mobilaktørene, også i fremtiden.

Frode Eriksen
28. apr. 2000 - 07:23

En av Telenors største utfordringer i det europeiske mobilmarkedet er den kommende auksjonen på UMTS (Universal Mobile Telecommunication System)-lisenser i Tyskland. Arve Johansen legger ikke skjul på at selskapet der Telenor eier 10 prosent, Viag Interkom, nok vil måtte gjøre de samme vurderingene GSM-aktørene i Storbritannia har gjort og formulerer det slik:

- Valget er om du skal være med på mobilområdet fremover eller legge deg på en kurs med et begrenset livsløp.

Med andre ord forbereder Telenor seg sammen med medeierne i Viag Interkom; British Telecom og Viag på å måtte delta i en tysk mobillisensauksjon som Johansen tror blir like kostbar som den nettopp avsluttede auksjonen i Storbritannia.

Denne auksjonen gir nemlig den britiske finansministeren 313 milliarder kroner ekstra i statskassa etter at auksjonen ble avsluttet torsdag formiddag. Fem mobilselskap betaler mellom 56 og 83 milliarder kroner for hver sin mobillisens, hvorav fire av selskapene er de eksisterende GSM-aktørene.

Hvis Telenor med sin eierandel på 10 prosent i Viag Interkom må ut med et tilsvarende beløp, kommer andelen fort opp i over 5 milliarder kroner.

Selv om dette ikke får umiddelbare konsekvenser for de ambisjonene Telenor tidligere har hatt innenfor det europeiske mobilmarkedet, konstaterer Johansen at UMTS-lisensene i Storbritannia ble dyre. Svært dyre.

- Vi kan lese mye ut av auksjonen i Storbritannia. En ting er at alle de eksisterende GSM-aktørene får hver sin lisens. Jeg tror ingen betaler med glede. Operatørene har nok vurdert det hele svært kynisk.

- De som vil ha en fremtid innenfor mobilbusiness, må ha UMTS. Fremtiden er UMTS, konstaterer Johansen overfor digi.no.

Han sier at auksjonen på en måte straffer alle likt , men gir samtidig aktørene som vinner en up-side det er umulig å ta igjen siden det bare skal tildeles et bestemt antall mobillisenser. Prisen er at gevinsten forskyves noen år framover i tid.

Johansen sier at en annen ting med auksjonen er at den har skremt bort alle nye aktører som ikke kommer fra televerdenen.

- Samtidig tror jeg at den nye aktøren TIW kanskje vurderer å kunne ta inn andre eiere og fungere som et oppsamlingsheat for de aktørene som vil inn på det britiske markedet.

Johansen sier at Telenor neppe kommer til å gjøre noe på mobilsiden i landet. - Vi har ikke fryktelig apetitt på Storbritannia, og har hele tiden trodd at denne ble fryktelig dyrt..

Johansen sier at kapitalbehovet for Telenor ikke blir mindre etter dette. - Det å være med på "gamet" krever betydelig kapital, og vi har ikke et mindre behov nå enn før.

Han sier det er viktig at Telenor kan spille med i dette feltet som representerer noe av det viktigste Norge har på IT-området.

Han sier Telenor vurderer UMTS-lisenser i alle europeiske land, men det er ikke det samme som om man vil søke alle steder.

- Vi må være realistiske på vinnersjanser, priser og sannsynligvis også på eierandeler. Det er viktigere for oss nå å være med som søker, enn hvor mye vi eier i et konsortium.

Johansen sier at Telenors andre fokusområde for mobiltelefoni er Sør-Øst Asia, der det er fullt mulig å komme inn på et marked som ennå ikke har modnet seg, og nevner Malaysia, Filippinene, Indonesia og Thailand som eksempler på marked der Telenor har vurdert mulighetene. I Malaysia har Telenor alt kjøpt seg inn i et selskap.

- Der tror vi at vi kan få en tilgang til markedet til fornuftige priser.

Tidligere har Telenor også vurdert muligheten for å etablere seg som GSM-aktør i USA, men det synes nå å være lagt i skuffen for godt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.