KARRIERE

Tysker tar over i HP

Leo Apotheker ble presset ut av SAP i vinter, etter dårlige resultater.

Leo Apotheker (til venstre) er HPs nye toppsjef. Han ble presset ut fra lederjobben i SAP i februar, etter misnøye i styret med dårlige resultater. Ray Lane er utnevnt til ny styreleder. Han var nestkommanderendei Oracle, men trakk seg i juli 2000 etter uoverensstemmelser med Larry Ellison.
Leo Apotheker (til venstre) er HPs nye toppsjef. Han ble presset ut fra lederjobben i SAP i februar, etter misnøye i styret med dårlige resultater. Ray Lane er utnevnt til ny styreleder. Han var nestkommanderendei Oracle, men trakk seg i juli 2000 etter uoverensstemmelser med Larry Ellison. Bilde: HP
1. okt. 2010 - 08:13

Styret i HP kunngjorde i går at de har valgt etterfølgere til begge stillingene som var ledige etter Mark Hurd, som sa opp i august i skandalepregede omstendigheter og som siden er blitt nestkommanderende i Oracle.

Begge stillingene fylles av eksterne kandidater.

Leo Apotheker blir ny administrerende direktør (CEO). Apotheker er mest kjent for sine tjue år i SAP, hvorav nesten tre år helt på toppen. Fra april 2008 til januar 2009 var han «co-CEO» sammen med gründer Henning Kagermann. Fra februar 2009 til februar 2010 var han CEO. Han måtte trekke seg etter misnøye i styret med dårlige resultater.

Ray Lane blir ny styreleder. Han var president og COO («chief operating officer») i Oracle fram til juli 2000, da han trakk seg, etter en uoverensstemmelse med toppsjef og gründer Larry Ellison. Han fikk for øvrig i 1999 tilbud om topplederstilling i både HP og Compaq, men takket nei. Da han sluttet i Oracle solgte han Oracle-aksjer for 473 millioner dollar, og ble partner i investeringsselskapet Kleiner and Perkins. Det siste tiåret har han hatt et tjuetalls styreverv. Han fortsetter i Kleiner and Perkins selv om han blir styreleder i HP.

Valgene av Apotheker og Lane innebærer at HP, for tredje gang på rad, henter inn toppledere utenfra, trass i et vell av høyt kvalifiserte kandidater i egne rekker. De sender signaler om en nyorientering av HP, med ventede følger for styrets sammensetning.

Apotheker er født i Aachen i Tyskland i 1953: Det er svært uvanlig for et globalt amerikansk selskap som HP å utnevne en «utlending» til toppsjef. Han har gjort karriere i et tysk selskap med stor suksess i USA, innen et felt, tung forretningskritiske programvare, der HP ikke er engasjert i dag. Han bringer med seg erfaring og et perspektiv på global IT som er mangelvare blant dagens HP-topper.

At stillingene som CEO og styreleder nå bekles av to svært erfarne ledere med vidt forskjellig bakgrunn tyder på at HP søker å revurdere og muligens reorientere hele sin strategi. Lane bringer med seg et nært kjennskap til nyetableringer og nye trender, som kan komme HP til gode i den oppkjøpsbølgen dagens ledelse allerede har varslet.

Det er interessant å merke seg hvordan HPs to nye toppledere begge har brodd mot Oracle: Det er alltid SAP Oracle sammenlikner seg med når de skal framheve sine egne forretningsapplikasjoner. Lane har solid kunnskap om kretsen rundt Oracle-sjef Larry Ellison, og kan antas å være en av Silicon Valleys best informerte innsidere. HP ruster seg altså mot en konkurrent som gjennom ansettelsen av deres tidligere toppsjef vet alt om dem.

I uttalelser etter utnevnelsen har Apotheker avvist at han vil opprioritere programvare på bekostning av HPs øvrige produkter.

HPs styre sier de ser på Apotheker som en «strategisk tenker med lidenskap for teknologi», og framhever ellers hans internasjonale erfaring.

Analytiker Paul Hamerman i Forrester Research sier Apotheker har bygget opp SAPs globale salgsorganisasjon og har et utstrakt nettverk med tette forbindelser til svært mange store selskaper. På den andre siden førte hans lederstil til dårlig stemning internt i SAP, og til problemer med mange av kundene. Hamerman sier til Financial Times at dette utgjør en risiko for HP.

En annen som uttrykker skepsis til Apotheker er Dartmouth-professor Eric Johnson i uttalelser til Wall Street Journal. Han peker på at SAP er et sentralisert selskap med en rigid kultur, mens HP er langt mer mangfoldig. Han sier HP ser ut til å vedde på at de må gjøre noe innen storbedriftsapplikasjoner, men at det er et mysterium hva det innebærer for alt de gjør som ikke har noe med storbedriftsapplikasjoner å gjøre. Johnson leder Center for Digital Strategies i Tuck School of Business ved Dartmouth University.

Analytiker China Martens i 451 Group sier til New York Times at det er vanskelig å skjønne hvor HP egentlig vil hen ved å hente inn veteraner innen programvare. Samtidig peker han på at problemene som førte til Apothekers avgang fra SAP ikke utelukkende var hans skyld.

Børsen reagerte på utnevnelsene av Apotheker og Lane ved å sende HP-aksjen ned rundt tre present, til 40,82 dollar. Analytiker Ross MacMillan i Jefferies & Company sier til New York Times at kursfallet kan forklares med at utnevnelsen av Apotheker kom som en overraskelse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.