BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tyskland advarer mot Microsoft Palladium

Et brev fra det tyske departementet for økonomi og arbeid advarer nasjonalforsamlingen mot følgene av Microsofts teknologi Palladium.

10. des. 2002 - 09:12

Palladium er en teknologi for datasikkerhet og kopibeskyttelse som Microsoft vil selge fra 2004. Noe av poenget er at det opprettes en virtuell maskin inne i den fysiske, der alle prosesser kjører under Palladiums beskyttelse. Det innebærer blant annet at betingelser satt utenfra med hensyn til bruk et dokument eller et program, hindrer den som sitter ved tastaturet fra å gjøre det han eller hun vil med dokumentet eller programmet. I verste fall risikerer man å ikke lenger kunne åpne et dokument dersom man ikke har fulgt applikasjonsleverandørens pålagte oppgradering. Det har ikke bare følger for enkeltdokumenter som brev eller presentasjoner, men også for omfattende arkiv og databaser.

Les også

Palladium har følgelig ført til mye debatt, og et ramaskrik blant personvernaktivister og andre som mener det får være grenser for fjernstyring av private PC-er.

Nå tar for første gang et regjeringsorgan bladet fra munnen, og kritiserer Palladium. I et to siders brev til nasjonalforsamlingen, Bundestag, skriver det tyske departementet for økonomi og arbeid at om man skulle ta i bruk Palladium i stort omfang for å sikre PC-er, vil man samtidig gjøre seg avhengig av Microsoft-lisenser med påfølgende risiko for høye kostnader. Brevet er datert 26. november, og besvarer henvendelser fra medlemmer av det kristelig-demokratiske opposisjonspartiet CDU.

Brevet anfører videre at Palladium vil kunne brukes til å heve markedsterskelen for konkurrerende operativsystemer som Linux, og advarer mot lovforslaget fra den amerikanske senatoren Fritz Hollings som vil pålegge brikkebasert kopibeskyttelse i PC-er og andre elektroniske forbruksvarer.

Den tyske regjeringen opprettet en arbeidsgruppe i august for å gå gjennom Palladium og IT-gigantene Hewlett-Packard, IBM, Intel og Microsofts "Trusted Computing Platform Alliance" (TCPA).

Microsoft forsikrer at de ikke har til hensikt å misbruke Palladium, og at de vil gjerne snakke med den tyske og andre regjeringer om hvordan man kan fremme sikrere databehandling.

Også myndighetene i Frankrike og Kina har signalisert skepsis til Palladium som kan tenkes å innføre bakdører i sikkerhetsprogramvare. Mye av diskusjonen rundt åpen kildekode i disse landene dreier seg om å være hundre prosent sikker på at applikasjonene de bruker ikke inneholder funksjonalitet som kan misbrukes av andre over en nettverksforbindelse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.