Tyskland først med flymobil

Tyskland kan bli første av mange land som trosser gamle myter om at mobiltelefoner kan krasje fly.

Tyskland kan bli første av mange land som trosser gamle myter om at mobiltelefoner kan krasje fly.

Tyskland er i ferd med å fjerne forbudet mot bruk av mobiltelefoni på passasjerfly, melder det tyske magasinet Focus.

I årevis har dette vært forbudt av hensyn til sikkerheten. Man har vært redde for at strålingen fra mobiltelefoner kunne påvirke flyenes styringssystemer.

På det verste opplevde undertegnede journalist at til og med et britisk busselskap hevdet at mobiltelefoni kunne utgjøre en trussel mot fartøyets sikkerhet, mot bussen altså.

Mange trekker nok et lettelsens sukk over at fly nå ser ut til å bli friskmeldt, det er ingen hyggelig tanke at flyene skulle være så skjøre at en liten mobil kan være nok til å krasje et helt stort fly. Men undersøkelser fra blant annet IDC viser også at mange bekymrer seg for at det vil bli umulig å få fred på flyene hvis mobiltelefoni tillates.

Mange har nok også sett på det som en fordel at de selv ikke kan nås mens de er i lufta. Med GSM-dekning stort sett over hele kloden, er atmosfæren det siste fristedet, den siste villmarken

    Les også:

Tyske flymyndigheter (DLR) har konkludert med at mobilsignaler ikke påvirker flyets systemer. Flere europeiske flyselskaper vurderer å fjerne forbudet. Det amerikanske føderale kommunikasjonstilsynet, FCC, har også foreslått å fjerne forbudet mot GPRS, EDGE og 3G-telefoner, melder digital-lifestyles.info.

Mange passasjerer vil dra nytte av å kunne ringe fra luften. Og flyselskapene har også noe å tjene på dette. Det er nemlig ingen garanti for full GSM-dekning i 10.000 meters høyde, så flyselskapene kan installere egne systemer for overføring av GSM, og ta seg godt betalt. Ericsson er i gang med utviklingen av et slikt system og Airbus sier de vil ta slik teknologi i bruk i nærmeste fremtid.

Til toppen