Tyskland skal overvåke mer

Tyske myndigheter vil tvinge teleoperatører og ISP-er til å installere overvåkningsutstyr i sin infrastruktur. Teleaktørene må dessuten selv betale for dette utstyret.

Tyske myndigheter gjør sitt andre forsøk på tre år på å utvide bruken av elektronisk overvåkning, skriver dmnews.com. Helmut Kohls administrasjon foreslo noe av det samme før valget i 1998, men trakk til slutt forslaget på grunn av stor motsand fra næringslivet. Det var imidlertid ikke overvåkningen det ble reagert mot, men derimot at kostnadene etter industriens smak ble for store.

Nå gjentas forslaget av Gerhard Schröders regjering, som vil instruere telekomaktører og ISP-er (internet service provider) om å installere overvåkningsutstyr i sine nettverk. Det er også infrastruktureierne som må betale gildet, mener tyske myndigheter.

Ifølge dmnews.com vil kravet omfatte all telekommunikasjon, også bedriftsnettverk, samt private telefonsamtaler og folks øvrige elektroniske korrespondanse - eksempelvis via mail.

Kostnadene ved å gjennomføre overvåkningen kan bli betydelige. Det antydes at større selskaper vil måtte betale mellom tre millioner og fire millioner D-mark, eller mellom 12,4 millioner og 16,6 millioner norske kroner, mens mindre bedrifter kan havne rundt 400.000 D-mark, vel 1,6 millioner kroner.

Det understrekes at kommersielle Internett-selskaper, som altmulig-butikken Amazon.com eller bokhandelen BarnesandNoble.com, ikke skal omfattes av forslaget. Men samtidig vil man ikke avvise at selskaper som tyske AOL, CompuServe og T-Online, Europas største ISP, kan få stilt krav om å delta i overvåkningen.

Ikke uventet reagerer Foreningen for den tyske Internett-økonomien sterkt på planene. De mener aktørene i den tyske kommunikasjonsbransjen ufrivillig blir satt til å være et overvåkningspoliti for myndighetene. Også tyske personaktivister reagerer med fortvilelse på planene.

Den tyske nasjonalforsamlingen skal diskutere forslaget i april, men et flertall synes å mene at overvåkningstiltaket er en god idé og at forslaget dermed vil bli vedtatt. Årsaken er blant annet at den nye skissen ikke omfatter så mange virksomheter og institusjoner som 1998-forlaget, som omfattet både sykehus, hoteller og nye boligprosjekter.

Til toppen