JUSS OG SAMFUNN

Tysklands grunnlovsdomstol strammer inn tilgangen på nettdata

I en kjennelse fra Tysklands høyeste domstol fredag heter det at sikkerhetstjenestene har for enkel tilgang til data fra nettbrukere. 

I en kjennelse fra Tysklands høyeste domstol fredag heter det at sikkerhetstjenestene har for enkel tilgang til data fra nettbrukere. 
I en kjennelse fra Tysklands høyeste domstol fredag heter det at sikkerhetstjenestene har for enkel tilgang til data fra nettbrukere.  Illustrasjonsfoto: Heiko Junge, NTB scanpix
17. juli 2020 - 12:28

I dag har Tysklands etterretnings- og polititjenester retten til å be mobil- og internettleverandører om tilgang til data som navn, fødselsdatoer, passord og IP-adresser, i forbindelse med etterforskning av terror og datakriminalitet. Grunnlovsdomstolen i Karlsruhe mener imidlertid at denne tilgangen er for vidtgående og grunnlovsstridig.

Retten sier seg enig i at etterretningstjenestene noen ganger må ha tilgang til persondata fra smarttelefoner og lignende utstyr for å opprettholde rikets sikkerhet, men mener dette kun bør skje i tilfeller der det foreligger en bestemt fare.

Tyske politikere har frist fram til 2021 til å endre på telekommunikasjonslovgivingen slik at det kommer begrensninger på bruken av persondata fra mobil- og internettleverandører. Kjennelsen kommer som svar på flere søksmål, deriblant fra Patrick Breyer, som er europaparlamentsmedlem for det tyske piratpartiet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.