Tyst om Apples musikkbutikk i Norge

iTunes har tatt av i USA, og lanseres i Europa i dag. Men hva norske brukere får er uklart.

iTunes er en gratis musikkspiller for PC og Mac med et grensesnitt mot Apples musikkforretning på nett. Musikkspilleren er en kombinasjon av en nettbutikk og et musikkbibliotek, der brukeren kan kjøpe musikken til odel og eie for i underkant av åtte kroner.

Apples nettbutikk har tatt helt av i USA, som i underkant av tre måneder etter introduksjonen solgte over 30 millioner musikkspor. I formiddag lanserte Apple-sjef Steve Job den europeiske versjonen av iTunes i London.

Apple Norge er knappe i sine kommentarer.

- Vi lanserer iTunes når tiden er inne til det, sier en ordknapp daglig leder Arne Odden i Apple Norge til digi.no.

Han tilføyer at musikkspilleren opplagt har gjort noe riktig som andre tidligere ikke har fått til ettersom 70 til 80 prosent av salget Apple har hatt på nett, kommer via iTunes.

- Vi gleder oss til å lansere det når tiden er inne til det, gjentar han og vil ikke ut med om det kommer til sommeren, høsten eller før jul.

Han vil ikke kommentere om den europeiske tjenesten vil være åpen for norske kunder.

Men det gjør Jobs. Under sin tale i London i dag, lover han i følge MacWorld at resten av Europa skal få iTunes-butikker i oktober. Men om Skandinavia også betyr Norge er ikke klart.

Talerør for musikkbransjen digi.no har vært i kontakt med tidligere er svært positive til Apples iTunes.

- Dette er et godt signal og kan bli et virkemiddel i kampen mot piratene og illegal kopiering, sa leder for lokalavdelingen for Universal Music, Yngve Næss tidligere i våres.

    Les også:

Også leder for musikkindustriens interesseorganisasjon IFPI Norge, Sæmund Fiskvik har tro på tjenesten.

- iTunes er først og fremst et skritt i å lage business på nettet som åpner for et enormt marked, noe vi kanskje først vil merke til neste år, sa han til digi.no i våres.

Platebransjen solgte 13,6 millioner plater til en omsetning på 905 millioner kroner i fjor som er en nedgang på henholdsvis ni og åtte prosent fra året før.