Tyvene elsker "Ute av kontoret"

Er du av dem som setter opp e-postprogrammet til automatisk å besvare henvendelser med tekster à la "Ute på reise. Tilbake på jobb dd.mm.åå" når du drar på ferie eller forretningsreise? Slutt med det!

Det er teknologibransjeorganet Corporate IT Forum som nå går ut og advarer profesjonelle e-postbrukere mot å fortelle omverdenen hvor man befinner seg - eller mer korrekt; ikke befinner seg - til enhver tid.

For med fersk statistikk i hånd kan forumet opplyse om at tyver også leser e-post. I hvert fall rapporterer en rekke av Corporate IT Forums 120 medlemmer at kriminelle nå kjøper opp e-postadresselister i stor stil, mailadresser som man frykter tyver vil ta i bruk i ferieperioder og høytider for å finne ut detaljer rundt folks fravær.

I teorien kan informasjon i en e-post krysskjøres opp mot annen offentlig tilgjengelig informasjon - eksempelvis for å finne privatadressen til den ansatte som har satt opp sin jobbmaskin til å sende automatiske "Ute av kontoret"-svar til alle som forsøker å sende e-post til vedkommende. Sarkasmer som "Jeg nyter sola på Kreta, håper du jobber som et piska skinn" kan med andre ord bli en dyrekjøpt vittighet, der betalingen er et rasert hjem tømt for verdisaker.

Corporate IT Forum understreker at de ennå ikke har sett mange eksempler på at slik e-postmisbruk forekommer, men signalene om at kriminelle kjøper opp adresselister, får organisasjonen til å gå ut med en advarsel via BBC News: - Selv om det er vanskelig å spore innbrudd direkte tilbake til e-postmeldinger, så er problemstillingen høyst reell, sier en talsmann for forumet til BBC.

Forumets leder, David Roberts, anbefaler folk om å formulere sine automatiske e-postsvar så omtrentlige som mulig, og absolutt ingen opplysninger som kan indikere et lengre fravær må være med: - Du drar ikke på ferie med en lapp hengende på inngangsdøra der du forteller hvor du er, hvor lenge du blir borte og når du kommer tilbake heller. Så hvorfor i all verden fortelle det i en e-post?

- Ikke skriv at du reiser bort, ikke bruk din stillingsbetegnelse, og unngå å kommunisere din privatadresse i autosvaret, er Roberts' tre konkrete råd overfor BBC News.

Til toppen