Tyvene låser fortsatt opp mobiltelefonene

Muligheten til å sperre mobiltelefoner har ikke redusert antallet tyverier. For på nettet henter tyvene hjelp til å låse opp telefonene.

I fjor høst avlørte digi.no at systemet med sperring av stjålne mobiltelefoner likevel ikke stopper litt drevne tyver. For på nettet florerte det av programvare og kabler du kan bruke til å modifisere mye av programvaren i forskjellige mobiltelefoner, inkludert den såkalte IMEI-koden. IMEI-koden er koden til selve mobiltelefonen. Den sendes til teleselskapet ditt sammen med SIM-kortnummeret hver gang du ringer. Politiet opererer en sperretjeneste for stjålne telefoner, men dette hjelper ikke alltid når tyvene kan endre koden.


digi.no spurte i fjor Nokia og Sony Ericsson Mobile om de ikke burde endre sitt design og legge IMEI-kodene inn i ROM-kretser som ikke kunne endres. Til tross for at problemet et velkjent, har leverandørene altså enda ikke gjort noe.

digi.no har søkt på Internett og fant raskt utstyr for å modifisere selv de helt nyeste telefonene til Ericsson og Nokia. Utstyret digi.no fant varierer i pris og lover at det fungerer på telefoner som Nokia 8850 og T28. Telefonhacker bruker altså noe tid på å finne løsninger, men er foreløpig ikke stoppet.


Det er åpenbart noen som har skaffet seg slike systemer i Norge, for informasjonskonsulent Bjørnar Storeheier i NetCom bekrefter at de jevnlig avdekker tilfeller av endrede IMEI-koder.

- Antallet tyverier har verken steget eller falt de siste årene. Det ligger på rundt 300 i måneden. En del av dette er telefoner som er mistet, og noe er tyveri. IMEI-sperring stopper de fleste tyver, men vi kjenner til mulighetene til å endre IMEI-koder og avslører av og til slikt, forteller Storeheier til digi.no

Storeheier understreker at mange tyver bruker en stjålet telefon i timene frem til den blir sperret og så kaster den.

Espen Turman, informasjonskonsulent i Telenor Mobil, forteller at heller ikke Telenor merker noen endring i antall tapte telefoner. Han har ikke tall på fordelingen mellom vanlige tap og tyverier, men sier som Netcom at IMEI-kodesperring ikke har ført til noen endringer. Telenors kunder taper også rundt 300 telefoner i måneden.

Til toppen