Mobiltelefonen din koster kanskje bare en tusenlapp, men den knuste bilruten er langt dyrere. Sønnen din som ble truet til å gi fra seg telefonen sin på gata, vil være redd i lang tid fremover. Dette kunne trolig vært unngått.
Mobiltelefon-produsentene og teleselskapene burde ha forutsett problemet som nå dukker opp.
Trolig fordi det var billigere, har alle produsentene bare lagt IMEI-koden sammen med programvaren i de overskrivbare minnekretsene i telefonene sine.
Følg saken i digitoday.no:Dermed kan de endres. Når da de samme produsentene selger kabler for å koble telefonene til datamaskiner, var smutthullet et faktum.
Slik modifiserer tyven mobiltelefonen din
Eksplosjon i tyveri av mobiltelefoner
Tyvene låser opp din stjålne mobil
Tyveriene kunne vært unngått
De kloke hodene i Nokia og Ericsson har nok tenkt på problemet, men ledelsen i selskapene sa aldri i fra, dårlige nyheter som kan påvirke omdømmet og kanskje aksjekursen feier man under teppet. Nå er problemet blitt offentlig og selskapene har et forklaringsproblem.
En løsning hadde vært å brenne IMEI-koden inn i ikke-overskrivbare kretser. Kanskje hadde det likevel vært mulig å lure telefonene, men hadde Nokia og Ericsson sagt i fra i tide, kunne teleoperatørene begynt å planlegge sjekking og søke-teknikker som kan avsløre endrede koder tidligere.
Teleoperatørene har også noe av skylden. De har lenge logget IMEI-koder, men aldri analysert dem for å lete etter for eksempel duplikater.
Er man veldig kynisk, kan man si at både produsentene og operatørene tjener penger på tyveriene fordi de får flere kunder og selger mange erstatningstelefoner.
Først nå har aktørene begynt å samarbeide om løsninger for å redusere problemet. Det vil ta lang tid før det hjelper deg.