JUSS OG SAMFUNN

Tyvkopisters mareritt

Digimarc Corp har patentert en teknologi for merking av bilder med usynlig identifikasjon som gjør det mulig å spore opp all nedlasting av bilder over Internett.

Jens Kanden
13. okt. 1997 - 14:11

Kopiering av bilder på Internett har nådd epidemiske proposjoner. Mens brukerne gleder seg over hvor enkelt det er å kopiere filer og bilder over Internett, er kopieringen et mareritt for rettighetsinnehaverne. Denne frykten har ført til at mange aktører har vegret seg for å legge ut bilder og informasjon over Internett.

Digimarcs patenterte teknologi gjør det mulig å overvåke kopiering av bilder. Teknologien merker bilder og filer med et digitalt "vannmerke" som er usynlig for det blotte øye og umulig å fjerne. Et agenprogram, MarcSpider, finner alle datamskiner som har lastet ned bildet og rapporterer det til eieren av bildet.

Selskapet hevder at det ikke er ute etter å overvåke Internett, men å legge ting til rette for handel over Internett.

Teknologien er i ferd med å bli implementert i de fleste kjente digitale billedpakker. Blant andre har Adobe Systems Inc gjort avtaler med det to år gamle selskapet.

Grunnlegger Geoffrey Rhoads, fysiker og amatørfotograf, utviklet i sin tid en revolusjonerende teknikk for å fjerne støy fra bilder av objekter i verdensrommet slik at de blir krystallklare.

Etterhvert begynte Rhoads' varemerkebeskyttete bilder å dukke opp uten tillatelse i blader og på Internett. Han mente at dersom han kunne fjerne støy fra bilder, kunne han også legge det til. Det digitale vannmerket han utviklet kan ikke fjernes ved å manipulere bildet fordi merket er integrert i hver eneste piksel, nesten som et digitalt DNA.

Når en bruker laster ned et bilde beskyttet med Digimarcs teknologi, kommer det et varsel om at bildet er varemerkebeskyttet med en lenke til Digimarcs nettsted.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.