BEDRIFTSTEKNOLOGI

U-land bør prioritere Internett fremfor telefoni

Utviklingsland bør prioritere Internett-aksess til offentlige skoler og bibliotek fremfor utbygging av taletelefonisystem. Dette er en av konklusjonene i en rapport fra den internasjonale telekomunionen, ITU.

Frode Eriksen
26. mars 1998 - 15:25

Datakunnskap og Internett-aksess er avgjørende for mange utviklingslands fremtid, heter det i ITU-rapporten som diskuteres på ITUs utviklingskonferanse på Malta denne uken. Konferansen avsluttes fredag.

I rapporten skisseres målet om at telefonpenetrasjonen bør være på minst én prosent i alle utviklingsland. I dag kan tilgang til telefon variere fra alt til intet, som fra Monaco med 99 prosent tilgang for befolkningen, til Kambodsja med 0,07 prosent.

Mange land mangler pengene som trengs for å investere i et bedre telenett, og privatisering av statseide televerk foreslås ofte som en løsning på problemet. Men dette er nødvendigvis ikke den enkleste og beste veien å gå, ifølge ITU.

Rapporten peker på at utvikling av et nett med offentlige telefoner på en enkel og rimelig måte kan øke en nasjons telefonpenetrasjon. Mange land kan komme opp i 50 prosent tilgang på den måten.

Men først bør offentlige institusjoner som skoler og bibliotek bli knyttet til Internett for å øke IT-kunnskapen, heter det i rapporten, som viser til flere eksempler der bedre telenett har fått positive konsekvenser for næringslivet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.