JUSS OG SAMFUNN

Ubetinget fengsel for svindel på internettauksjon

En 39 årig mann fra Vestfold er dømt til halvannet års ubetinget fengsel for salg av fiktive klokker på eBay. De ti kjøperne sendte til sammen 426.000 kroner, men fikk ingen klokker i retur.

Herman Berg
7. mai 1999 - 01:20

Horten forhørsrett har satt straffen til ett og ett halvt år i fengsel og en erstatning på 380.000 kroner til dem som ble snytt av mannen, melder Tønsbergs Blad.

Det var sommeren 1998 at mannen tilbød fiktive Rolex- og Omega-ur over den amerikanske auksjonstjenesten eBay. Kjøpere på eBay støtter seg ofte til referanser på innholdssidene og i og med at mannen hadde solgt over nettet tidligere uten merknader, stolte de såpass mye på ham at de sendte store beløp til mannens bankkonto uten å ha mottatt klokkene først.

Verst gikk det utover en kjøper i Hong Kong som betalte 130.000 kroner til nordmannen, ifølge Tønsbergs Blad. 39-åringen er to ganger tidligere dømt for grove bedragerier, og dommerne fant det derfor riktig å anvende en lovbestemmelse at straff kan skjerpes med 50 prosent ved gjentatte lovbrudd av lignende forhold.

Retten har fulgt straffeanbefalingen fra påtalemyndigheten og også lagt vekt på at mannen fortsatte bedragerivirksomhet etter at han ble pågrepet for nettsvindelen i fjor høst. Da satt han 30 dager i varetekt, mens poltiet sjekket virksomheten hans og begynte å løse inn udekkede sjekker for 23.500 kroner rett etter at han var sluppet ut.

Mannen sa selv i retten at han hadde store alkohol- og rusproblemer og mente at transaksjonene var et slags rop om hjelp.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.