Ubrukelig årtusen-tester fra Microsoft

Microsofts testverktøy for år 2000-problemer lager en ganske så ubrukelig rapport. Det oppdaget digi.no da vi prøvde programmet.

Microsofts testverktøy for år 2000-problemer lager en ganske så ubrukelig rapport. Det oppdaget digi.no da vi prøvde programmet.

Microsoft sitter på et formidabelt år 2000-problem. Verdens største programvarehus har laget intet mindre enn 3200 forskjellige programpakker, når man tar med alle versjoner og språk. For å hjelpe kundene har selskapet lagt ut et testprogram som går igjennom PC-en og lager en rapport om de Microsoft-applikasjoner som er innstallert (se peker til programmet under).

Men en høyst uformell test på en av digi.nos egne maskiner avslører at testprogrammet er mer verdifullt for Microsofts advokater enn for deres kunder. Rapporten som programmet spytter ut tar nemlig så mange forbehold at den må betegnes som bortimot verdiløs.

Testen fant fem Microsoft-programmer på den aktuelle PC-en - Windows 95, Word, Powerpoint, Excel og en rest av Internet Explorer 2.0.

Om Word 97 og Excel 97 sier testen først at "dette produktet er kompatibelt". Men så føyer den til "bruker-intervensjon er anbefalt", noe som kan inkludere en oppgradering eller å få tilgang på delt teknologi (accessing shared technology) Det siste er ikke så enkelt å tyde.

Powerpoint 97 klarer ikke testprogrammet å si noe om: "Ingen nøyaktig match ble funnet", melder rapporten. Det samme gjelder Internet Explorer 2.0.

Årsaken er at Microsoft er livredd for rettssaker hvis de ikke tar alle forbehold.

- Det vanskelige med produktene våre er at du kan programmere så mye avansert med Visual Basic, Sier Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge.

- På grunn av den meget strenge amerikanske erstatningsjussen, må vi ta alle mulige forbehold for ikke å bli saksøkt over feil en kunde selv har programmert, forklarer Seierstad.

Seierstad mener testprogrammet ikke er ment som noen definitiv test, men et verktøy som skal bidra til å lokalisere mulige problemer. Han peker på at Microsoft ikke tester og oppgraderer alle produkter de har laget, spesielt ikke gratisprogramvare som Internet Explorer 2.0.

Til toppen