Ubuntu er klar for Nexus-enheter

Nettbrett-utgaven ble avduket i går.

Ubuntu er klar for Nexus-enheter
Ubuntu er klar for nettbrett, men nettbrettene kommer trolig ikke i salg før i 2014 Bilde: Ubuntu.com

Ubuntu-prosjektet presenterte i går den første nettbrettutgaven av Linux-distribusjonen. Dette er en utgave med støtte for berøringsskjermer, flere brukere, flere applikasjoner på skjermen en gang og nettbrett med skjermstørrelser fra 7 tommer og oppover.

Allerede i morgen – torsdag 21. februar – kan avanserte brukere med en Android-basert Nexus-enhet, enten Galaxy Nexus, Nexus 4, Nexus 7 eller Nexus 10, erstatte Android-installasjonen på enheten med Ubuntu, enten nettbrettversjonen eller den allerede avdukede smartmobilversjonen. Disse skal kunne lastes ned, sammen med kildekode, fra dette nettstedet.

I praksis er det bare deler av brukergrensesnittet som skiller Ubuntu-utgivelsene for ulike enheter. Under skallet skal koden og operativsystemet være det samme på tvers av mobiler, nettbrett, pc og tv. Det skal gjøre det enkelt å lage applikasjoner som kan kjøres på tvers av alle de ulike enhetene.

Nettbrett-grensesnittet skal egne seg for skjermstørrelser mellom 6 og 20 tommer og med oppløsning på mellom 100 og 450 ppt.

Multitaskingen i nettbrettgrensesnittet Ubuntu gjør det mulig å ha en applikasjon med mobil-layout på skjermen samtidig med en applikasjon med nettbrett-layout.

Nettbrett-grensesnittet til Ubuntu støtter visning av en standard nettbrettapplikasjon på den ene siden og en applikasjon med mobil-layout på den andre siden.
Nettbrett-grensesnittet til Ubuntu støtter visning av en standard nettbrettapplikasjon på den ene siden og en applikasjon med mobil-layout på den andre siden. Bilde: Ubuntu.com

Selve brukergrensesnittet har ellers mye felles med smartmobilutgaven av det samme. Funksjonaliteten hentes fram med berøringer langs kantene.

Muligheten til å installere Ubuntu på Nexus-enheter handler først og fremst om å vekke interesse hos utviklere. Systemet er i like stor grad ment å kunne forhåndsinstalleres på framtidige enheter. Det er ventet at smartmobiler med Ubuntu vil komme på markedet til høsten.

Ubuntu-prosjektet deler inn nettbrett i to kategorier, hvor maskinvarekravene er beskrevet i tabellen nedenfor.

Maskinvarekrav for to ulike kategorier nettbrett med Ubuntu.
Maskinvarekrav for to ulike kategorier nettbrett med Ubuntu. Bilde: Ubuntu.com

Det er ikke ventet at Ubuntu-baserte nettbrett kommer i salg før i 2014.

    Les også: