Ubuntu har blitt leder på PC-Linux

Ubuntu har blitt leder på PC-Linux

En undersøkelse Desktoplinux har gjort om hvilken Linux-variant som er mest populær gir flere overraskelser.

Fordi de forskjellige Linux-distribusjonene både selges, deles ut og lastes ned er det ingen som har noen mer nøyaktige målinger på hverken hvor mange eller hvilken Linux-versjon som er mest populær.

På server-siden er det klart at Red Hat dominerer med Novell Suse som en nummer to. Men på PC-siden er bildet mye vagere.

I mangel av noe annet og bedre, er derfor tallene til nyhetstjenesten DesktopLinux.com interessante. Nettsiden har spurt sine lesere om hvilken Linux-versjon de benytter og fått inn svar fra 15.000 forskjellige brukere.

Og vinneren er en av de nyere Linux-distribusjonene. Ubuntu, en videreutvikling av Debian, stikker av med hele 29,2 prosent av brukerne i undersøkelsen. Tallene viser at de fleste som kjører Ubuntu velger Gnome-grensesnittet, ikke KDE.

Det er også litt overraskende at Debian er nummer to, men Debian ligger langt bak med 12,2 prosent av brukerne.

    Les også:

Så kommer OpenSuse, gratis-versjonen av Suse med 10,1 prosent. Betal-versjonen Novell SUSE Linux Enterprise Desktop er det bare 2,9 prosent som bruker.

Fedora, gratis-versjonen av det mest kjente Linux-selskapet Red Hat, er det bare 7 prosent som bruker. Mandriva, som tidligere var populære, har mistet mange brukere og får bare 4,8 prosent.

Man må dog ta tallene med en klype salt. Svarene kommer fra Linux-interesserte og vanlige brukere som har fått utdelt maskiner med for eksempel Novell Suse har neppe stemt.

Til toppen