AVTALER & KONTRAKTER

Ubuntu har fått napp

Første avtale med smartmobil-leverandør.

Alt tyder nå på at smartmobiler med Ubuntu kommer i salg i løpet av det kommende året.
Alt tyder nå på at smartmobiler med Ubuntu kommer i salg i løpet av det kommende året. Bilde: Ubuntu
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. des. 2013 - 07:40

Selskapet som sponser Ubuntu-prosjektet, Canonical, har undertegnet den første avtalen med en leverandør av smartmobiler, noe som skal innebære at det vil bli tilbudt telefoner med Ubuntu i løpet av 2014.

Det er Canonical-gründer Mark Shuttleworth selv som forteller dette til CNET News. Han vil foreløpig ikke si noe om hvilket selskap det dreier seg om, men gjør det klart at det dreier seg om mobiler for det øverste markedssegmentet, altså med maskinvare på høyde med de beste.

Ifølge Shuttleworth er selskapet også i seriøse samtaler med i alle fall fire andre aktører som selger telefoner i både u- og i-land, og til både forbrukere og næringsliv.

Shuttleworth har ifølge CNET News store ambisjoner. Han ønsker ikke at Ubuntu bare skal være en liten nisje i et smartmobilmarked med beinhard konkurranse og på nytt et økende antall plattformer.

– Volum er viktig. Vi ønsker å lage ting folk bruker hver dag, sier han.

Tilgangen på applikasjoner vil som alltid være vesentlig for interessen for nye plattformer. Ubuntu for smartmobiler vil kunne kjøre applikasjoner skrevet for Linux-kjernen, men også i en Java-lag som skal ha mye felles med det man finner i Android.

– Vi lover på ingen måte Android-kompatibilitet, men vi gjør det kjempeenkelt for deg å sikte mot begge samtidig, sier Shuttleworth. Han mener at det er mange aktører der ute som ser på Android som et redskap for å gjete brukerne til Googles tjenester, og at disse aktørene ser etter alternativer.

I mange land er også interessen til mobiloperatørene avgjørende. Ifølge Shuttleworth har blant annet Vodafone, 3, EE, KT, SK Telecom, Verizon, Deutsche Telecom, T-Mobile og PT gitt sin tilslutning til Ubuntu på mobilen.

Mange vil nok også være interessert i en smartmobil med mer eller mindre full Linux-funksjonalitet. Men for å bli noe mer enn en nisjeaktør, er det nødvendig å nå ut til langt flere enn bare den harde kjernen av tilhengere.

Ubuntu kan allerede installeres på flere av Googles Nexus-enheter, også nettbrett.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.