FORBRUKERTEKNOLOGI

Ubuntu har sluppet sin fryktløse villgeit

Server- og klientutgavene av versjon 8.10, «Intrepid Ibex», er klare for nedlasting.

31. okt. 2008 - 14:40

Canonical la ut i går to viktige nyheter: Server- og klientutgavene av Ubuntu 8.10, «Intrepid Ibex», er lagt ut til nedlasting. «Intrepid» betyr fryktløs, mens «ibex» er en nordafrikansk villgeit kjent for sine enorme krumme horn.

Den viktigste nyheten er 8.10-klienten er støtte til 3G mobile nettverk. Canonical forsikrer at denne støtten gjelder alle måter for 3G-aksess, som innebygget 3G på pc-en, Bluetooth-forbindelse eller gjennom en mobiltelefon.

En annen nyhet er muligheten for å opprette en gjestebruker på pc-en. Dersom gjesten er overbevist om at Ubuntu også er noe for henne, kan hun få med seg systemet på en USB-pinne. Canonical mener dette er hendigere enn å måtte brenne en CD eller en DVD.

På innholdssiden har Canonical inngått en avtale den britiske kringkasteren BBC. Det gjør lyd og video fra BBC tilgjengelig gjennom Ubuntus standard mediespiller med høy kvalitet, uavhengig av hvor man befinner seg i verden.

Brukergrensesnittet er den nye Gnome 2.24.

Egenskapene ved dette brukergrensesnittet vises på skjermbildene nedenfor.

Canonical varsler at serverutgaven av Ubuntu 8.10, i motsetning til Ubuntu 8.04, ikke får såkalt «long term support» (LTS), men er beregnet på dem som kan leve med at support og vedlikehold er begrenset til en periode på 18 måneder. LTS innebærer support og vedlikehold over fire og et halvt år.

8.10 Server Edition tilbyr nye egenskaper innen virtualisering, Java-utvikling og systemadministrasjon.

Den leveres med en «Virtual Machine builder» basert på «Just Enough Operating System» (JeOS) som Canonical lanserte i fjor. Virtuelle maskiner kan bygges fra kommandolinjen på under fem minutter, sies det. Ubuntu 8.10 kan videres kjøres som paravirtualiert gjest på Xens hypervisor.

De nye Java-egenskapene går ut på full støtte til Apache Tomcat 6.0 og OpenJDK.

Det er videre utvidede egenskaper innen e-posthåndtering, bedre støtte for RAID og muligheten for administratorer til å sette opp krypterte private mapper for brukerne.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.