BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ubuntu klar for smartmobiler

Men foreløpig bare for Nexus-enheter.

Ubuntu er nå tilgjengelig for smartmobiler.
Ubuntu er nå tilgjengelig for smartmobiler. Bilde: Ubuntu
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. okt. 2013 - 10:10

Oktoberutgaven av Ubuntu, 13.10, ble gitt ut i går uten veldig mange store nyheter. En del prosjekter som tidligere har blitt omtalt, har blitt landet. Ellers dreier det seg mest om at nye versjoner av de medfølgende programvarepakkene har blitt inkludert.

Ubuntu 13.10 er viktig likevel, fordi dette også er den første stabile utgaven som også tilbys til smartmobiler. Det er trolig denne utgaven som vil bli brukt når de første Ubuntu-baserte smartmobilene lanseres i 2014.

– Dette er en milepæl i databehandlingens historie, sier Rick Spencer, leder for Ubuntu-prosjektets forbrukerrettede teknologi, i en pressemelding,

– Nøyaktig det samme Ubuntu OS kjøres på ARM-telefoner og moderne HP Moonshot ARM-servere, og tilbyr nøyaktig samme funksjonalitet som x86-plattformer. Ubuntu 13.10 er et operativsystem i serverklassen som tilbyr en mobil opplevelse, er smidig nok til å støtte mobile enheter og sparker dermed i gang en ny æra med mobil sikkerhet og databehandlingskonvergens, sier Spencer.

Den nye utgaven inkluderer også et komplett SDK (Software Development Kit) for applikasjonsutviklere. Dette inkluderer både systemspesifikke og HTML-baserte applikasjoner. Applikasjonene vil støtte responsiv design, slik at den samme kodebasen kan brukes på tvers av enheter med ulike skjermstørrelser. En del grunnleggende mobilapplikasjoner følger dog med, inkludert nettleser, kalender, vær og klokke.

Det er også mulig å installere Ubuntu på to ulike mobiler, Nexus 4 og Galaxy Nexus. Hvordan dette gjøres, er omtalt her. Men det gjøres selvfølgelig på egen risiko.

Ubuntu 13.10 for andre enheter er tilgjengelig via denne siden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.