Ubuntu Unity

Ubuntu legger ned mobilsatsingen og omdiskutert brukergrensesnitt

Ubuntu-prosjektet legger ned satsingen på Unity og forent brukergrensesnitt på tvers av ulike typer enheter.
Ubuntu-prosjektet legger ned satsingen på Unity og forent brukergrensesnitt på tvers av ulike typer enheter. (Bilde: Canonical)

Ubuntu-prosjektet skal legge ned satsingen på både mobiltelefoner og det grafiske brukergrensesnittet Unity, som i 2010 ble introdusert som et standard alternativ for alle skjermstørrelser. Det var Ubuntu-gründer Mark Shuttleworth som selv kunngjorde dette i går

Fra og med Ubuntu 18.04 LTS, som kommer om et år, vil standard Ubuntu-desktop igjen være Gnome.

Bakgrunn: Ubuntu satser på eget brukergrensesnitt

Innrømmer feilsatsing

– Jeg mente at dersom konvergens var framtiden og vi kunne lansere det som fri programvare, ville det være mye verdsatt både i friprog-fellesskapet og i teknologibransjen, hvor det er betydelig frustrasjon over de eksisterende, lukkede alternativene som er tilgjengelig for leverandører. Jeg tok feil på begge punkter, innrømmer Shuttleworth. 

Han skriver at fellesskapet har ansett innsatsen som mer fragmentering enn som innovasjon, mens leverandøren har valgt å innta en «du vet hva du har, men ikke hva du får»-holdning, eller å satse på egne løsninger.

I stedet vil Ubuntu og sponsorselskapet Canonical øke innsatsen innen nettsky og tingenes internett, hvor Ubuntu – ifølge Shuttleworth – allerede spiller en betydelig rolle. 

Velger vekst

– Valget har til syvende og sist handlet om å investere i de områdene som bidrar til vekst for selskapet. Dette er selve Ubuntu – for desktop, servere og virtuelle maskiner, våre produkter for nettskyinfrastruktur (OpenStack og Kubernetes), våre evner innen nettskydrift (MAAS, LXD, Juju, BootStack) og vår IoT-historie med snaps og Ubuntu Core. Alle disse har fellesskap, kunder, omsetning og vekst – ingrediensene for et flott og uavhengig selskap, med skalering og vekst, skriver Shuttleworth. 

Les også: Misfornøyd med Linux-en i Windows 10? Bytt til noe annet, da vel

Kommentarer (11)

Kommentarer (11)
Til toppen