FORBRUKERTEKNOLOGI

Ubuntu Linux skal krympes

Linux-distribusjonen Ubuntu skal krympes for å brukes på nye ultramobile PC-er.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. mai 2007 - 10:40

Til tross for temmelig begrenset suksess, har Intel valgt å satse videre på de små, håndholdte PC-ene som gjerne kalles UMPC (Ultra-Mobile PC). Selskapet mener at teknologiforbedringer vil gjøre plattformen mer attraktiv. Først og fremst vil selskapet jobbe for å forlenge batteritiden. Ved gradvis innføring av ny teknologi, håper selskapet på at enhetene vil kunne brukes relativt aktivt i 24 timer før batteriet må lades. Men dette ligger et par år fram i tid.

Blant de aktørene som støtter Intels visjoner, er Canonical, selskapet som leder Ubuntu-prosjektet. I en melding annonserer Matt Zimmerman, teknisk leder for Ubuntu-prosjektet og ansatt i Canonical, igangsettelsen av «Ubuntu Mobile and Embedded project», som skal møte de nye enhetenes krav til grafiske brukergrensesnitt, strømstyring og reaksjonsevne.

Zimmerman skriver at mer detaljert planlegging av prosjektet vil gjøres under Ubuntu Developer Summit som arrangeres i Sevilla denne uken. Men det er allerede klart at den første utgaven skal lanseres samtidig med Ubuntu 7.10 - «Gutsy Gibbon», i oktober.

Intels nye plattformer for håndholdte datamaskiner inkluderer både UMPC, som primært er rettet mot bedriftsmarkedet, og MIDs (Mobile Internet Devices), som vil være noe enklere maskiner tilpasset forbrukermarkedet. Surfing på Internett vil være en sentral del av funksjonaliteten.

Også GNOME-prosjektet har nylig annonsert et lignende initiativ. Det er ventet at de to prosjektene til en viss grad vil samordnes, siden Ubuntu-prosjektet også fra før er tett tilknyttet utviklingsfellesskapet til GNOME.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.