Ubuntu omfavner Amazons nettsky

Men brukerne skal også kunne lage sin egen tjeneste.

Ubuntu omfavner Amazons nettsky

Men brukerne skal også kunne lage sin egen tjeneste.

Canonical har ennå ikke lansert denne vårens Ubuntu-versjon, 9.04 «Jaunty Jackalope

», som skal slippes den 23. april. Men allerede i forrige uke kunngjorde selskapets leder, Mark Shuttleworth, den største nyheten i 9.10-versjonen «Karmic Koala», som skal lanseres i oktober i år.

På serversiden er trolig den største nyheten at Ubuntu skal omfavne programmerings-grensesnittene til nettskytjenesten Amazon EC2 (Elastic Compute Cloud). I tillegg skal den gjøre det enkelt for enhver å sette opp sin egen nettskyløsning ved kun å bruke åpne verktøy.

Shuttleworth skriver at offisielle, grunnleggende Ubuntu-avbildninger for EC2, i formatet Amazon Machine Image (AMI), nå er under betatestering. Senere skal det komme AMIer med ferdig oppsett til vanlige tjenester, trolig slikt som database, webserver og e-post.

Allerede skal det være mulig å lage egne AMIer med verktøyet Ubuntu-vmbuilder.

Karmic Koala inkluderer også forbedringer til Eucalyptus-prosjektet til University of California, Santa Barbara, som skal inkluderes allerede i Jaunty Jackalope-utgaven.

Eucalyptus gjør det mulig for brukerne å opprette en EC2-lignende nettsky på sin egen maskinvare. Forbedringene som planlegges åpner for blant annet dynamisk tildeling av ressurser etter behov. Også svært god energieffektivitet er blant målsetningene.

Foreløpig er det bare klart at desktop-utgaven av Ubuntu skal en raskere og penere oppstart. Nøyaktig hvor rask, forteller Shuttleworth ingenting om, men i alle fall raskere enn Jaunty Jackalope, som skal kunne starte på en minibærbar i løpet av 25 sekunder.

Ubuntu Netbook Edition skal på sin side inkludere støtte for de nyeste teknologiene fra Moblin. I tillegg loves det forbedringer som skal gjøre den mer egnet for skjermer med lav vertikal oppløsning, samt støtte for ny maskinvare som brukes i ulike netbooks.

Shuttleworth varsler også at utseende til Ubuntu på skrivebordet vil endres en del.

- Desktopen vil være preget av en designer over det hele. Vi begynner nå med det virkelige arbeidet mot et nytt utseende. Brunt har tjent oss godt, men Koala-en vuderer andre muligheter, skriver Shuttleworth.

    Les også:

Til toppen