BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ubuntu Server klar for de store oppgavene

De fleste benytter Ubuntu Linux på PC-er, men Wikimedia satser langt høyere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. okt. 2008 - 09:53

Ubuntu har på få år greid å bli den mest populære Linux-distribusjonen for vanlige PC-er, men allerede i 2005 kom det en serverversjon av Ubuntu. Denne har nå definitivt blitt moden for de store oppgaver. Det bevises av at nettleksikonet Wikipedia har valgt å gå over til Ubuntu Server på samtlige av de 400 serverne leksikonet og de andre prosjektene til Wikimedia Foundation kjøres på.

Ifølge Computerworld.com er stiftelsen godt i gang med utskiftingen. Allerede i 2006 ble Ubuntu installert på cacheserverne. Nå er det de sentrale applikasjonsserverne som står for tur. Hele utskiftingen skal være fullført innen noen måneder.

Utskiftingen gjøres for å samle samtlige servere om én felles operativsystemutgave. Wikipedia har alltid vært basert på en LAMP-løsning (Linux, Apache, MySQL, PHP) «på steroider», altså med Linux som operativsystem.

- Vi hadde en miks av flere forskjellige ting, noe Red Hat 9, noe Fedora, flere ulike versjoner, sier Brion Vibber, teknisk sjef i Wikimedia Foundation, til Computerworld.com.

Nå er det Ubuntu Version 8.04 som skal gjelde over hele linja. Dette skal gjøre driftsarbeidet langt enklere.

De fleste av Wikimedias servere befinner seg ved et datasenter i Florida, men stiftelsen har også to mindre datasentraler, i henholdsvis Sør-Korea og Nederland.

Ifølge denne presentasjonen (PDF) fra i sommer leverer Wikipedia-servere omtrent 10 milliarder sidevisninger per måned. På det høyeste leverer serverne 50.000 HTTP-objekter per sekund.

Leksikonet består av over 10 millioner artikler på mer enn 250 språk. Omtrent 2,5 millioner artikler er på engelsk, men antallet artikler på norsk (bokmål, riksmål og nynorsk) til sammen er på ganske nøyaktig 225.000.

Neste versjon av Ubuntu, 8.10, skal lanseres den 30. oktober.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.