Snap

Ubuntus Snap-pakker blir «universelle»

Kan bli felles app-format for alle Linux-distribusjoner.

En rekke Linux-distribusjoner får nå støtte for Ubuntus Snap-pakker.
En rekke Linux-distribusjoner får nå støtte for Ubuntus Snap-pakker. (Bilde: Canonical)

Kan bli felles app-format for alle Linux-distribusjoner.

I går ble det klart at en rekke Linux-distribusjoner har valgt å stille seg bak det nye formatet for programvarepakker, Snap, som Ubuntu innførte med aprilutgaven i år. Snap-pakkene installeres separat fra resten av systemet og kan inkludere alt det programvaren trenger av spesifikke programvarebiblioteker. Dette gjør det enklere å installere ny eller oppdatert programvare på eldre Linux-distribusjoner. Men formatet har også andre fordeler. 

Les mer: Langt mer fleksibel app-installasjon i ny Ubuntu

Bred støtte

Allerede skal Snap-pakkene kunne brukes direkte i Linux-distribusjonene Arch, Debian, Fedora, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu GNOME, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Unity og Xubuntu. Dette skriver Ubuntu-sponsor Canonical i en kunngjøring.

Teknologien valideres for tiden for CentOS, Elementary, Gentoo, Mint, OpenSUSE, OpenWrt og Red Hat Enterprise Linux (RHEL), men kan også tas i bruk i andre distribusjoner. 

Mens mange Linux-distribusjoner i dag tilbyr og vedlikeholder sin egen tilpassede pakkebrønn, kan programvaren som pakkes med snap tilbys via én felles publiseringsmekanisme og en global snap-butikk for alle Linux-baserte miljøer. Arbeidet med å få på plass dette er sentrert rundt nettstedet snapcraft.io.

Mer valgfrihet

– De fleste leverandører retter seg mot Ubuntu på grunn av populariteten. Snapper bringer disse appene til enhver desktop, server, enhet eller nettskymaskin med Linux, og gi brukere frihet til å velge enhver Linux-distribusjon samtidig som at de beholder tilgangen til de beste appene, sier Canonical-grunnlegger Mark Shuttleworth.

– Å installere snapd lar deg installere enhver snap i ditt RPM-baserte miljø, og snappene er plassert til siden, de skaper ikke konflikt. De er ingen måte for dem å berøre ditt RPM-baserte system, sier Shuttleworth i en uttalelse til Ars Technica.

RPM er pakkeformatet som opprinnelig ble utviklet for Red Hat Linux, men som i dag benyttes av mange andre Linux-distribusjoner. Ubuntu og mange andre benytter derimot deb-pakkeformatet, som stammer fra Debian.

Det er altså ikke slik at den sentrale delen av operativsystemet vil bli oppdatert via snapper. Vanlige Linux-pakker vil leve videre og vil fortsatt måtte tilbys av hver enkelt distribusjon for å danne og oppdatere det grunnleggende operativsystemet. Snappene er ment for applikasjoner som ikke kan forstyrre operativsystemet eller hverandre. 

Tingenes internett

Selv om brukere av alle typer Linux-enheter kan dra nytte av Snap, vektlegges mulighetene knyttet til tingenes internett (IoT) ekstra tungt i kunngjøringen. Det er en reell frykt for å slike små enheter vil utgjøre en stor sikkerhetsrisiko dersom programvare de bruker ikke blir hyppig vedlikeholdt. 

Med Snap-funksjonaliteten vil enhetene daglig og automatisk kunne se etter pakkeoppdateringer fra en felles appbutikk. Det at Snap-pakkene er isolert fra hverandre når de er installert i et system, skal bidra til økt sikkerhet. Men det innebærer også at de har begrenset tilgang til for eksempel filsystemet.

– Vi mener at snapper adresserer sikkerhetsrisikoene og administrasjonsutfordringene knyttet til utrulling og kjøring av flere tredjepartsapplikasjoner på en enkelt IoT-gateway, sier Jason Shepherd, Dells direktør for IoT-strategi og -partnerskap, i kunngjøringen.

– Dette tiltrodde og universelle app-formatet er essensielt for Dell, våre IoT-løsningspartnere og kommersielle kunder når det gjelder å bygge et skalerbart og levende økosystem med IoT-applikasjoner, sier Shepherd. 

Utviklere har mulighet til å utgi snappen fire ulike kanaler med ulik grad av modenhet: stable, candidate, beta og edge.

snapcraft.io-nettstedet finnes det instruksjoner om hvordan man tar i bruk Snap i Linux-distribusjonene Arch, Debian, Fedora, Gentoo og Ubuntu med derivater. 

Kommentarer (9)

Kommentarer (9)
Til toppen