JUSS OG SAMFUNN

UD hudflettes for dårlig bruk av IT

Pårørende og myndigheter mener UDs registreringsarbeid er en skandale, men UD benekter.

UD hadde ikke nok telefoner eller PC-er. Viktige opplysninger fra pårørende ble notert på løse lapper, påstår sentrale kilder Dagbladet har vært i kontakt med.

Pårørende og politiet, Forsvaret, hjelpeorganisasjoner, regjering, departement og Storting mener UDs registreringsarbeid er en skandale.

Utenriksråd Bjarne Lindstrøm skal ha avfeid påstandene og hevdet å ha et tilfredsstillende beredskap og dataverktøy på regjeringens pressekonferanse.

Men sentrale kilder hevder til Dagbladet at medarbeidere i UD skrev ned for hånd på linjerte ark det pårørende ringte inn.

At registreringen har vært mangelfull taler for seg selv da Nye Kripos la ut listen over savnede. Personer som tidlig i forrige uke meldte fra til UD om at de levde i beste velgående, sto fortsatt oppført som savnede da regjeringen offentliggjorde den reviderte lista fra Kripos.

I katastrofeområdet har tilreisende og hjelpeorganisasjoner reagert på UDs mangel på tekniske hjelpemidler. Da telefonlinjene lå nede, hadde de ikke satelittelefoner. De få bærbare PCene kunne ikke kommunisere med det sentrale nettverket, skriver Dagbladet.

Så mange som 100 anrop ble registrert i løpet av et 15 minutters intervall på tirsdag kveld til UD, men omtrent halvparten la på siden de aldri fikk svar, viser telefonlogger.

UD har tidligere etablert et pårørendenummmer (22 24 20 20) i tilfelle en katastrofe, men dette nummeret ble ikke tatt i bruk før over to døgn etter at UD ble underrettet om tragedien. Ingen i UD visste hvordan nummeret skulle aktiveres, og den som kunne det, ble ikke kontaktet før etter to døgn.

Ingen av Dagbladets kilder i UD vil stå fram med navn fordi det kan ramme karrieren deres.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.