Uenighet om hvem som kontrollerer Android

Partnere mener mobilplattformen er et nesten rent Google-prosjekt.

Uenighet om hvem som kontrollerer Android
Bilde:

Mobilplattformen Android har fått mye oppmerksomhet det siste året og begynner nå å bli tilgjengelig i mer enn en liten håndfull håndsett. Offisielt er Android et åpen kildeprosjekt ledet av Open Handset Alliance, som er en gruppe bestående av 47 teknologi- og mobilselskaper.

Android var opprinnelig et Google-prosjekt, men i november 2007 var det Open Handset Alliance som offisielt sto for lanseringen.

Men til InfoWorld.com sier ledere i både Sony Ericsson og Motorola at Google fortsatt har det meste av kontrollen.

- Android er åpen kildekode-innovasjon drevet av Google. I stor grad er det på dette tidspunktet definitivt Google som leder rammeverket, sier Bill Maggs, en leder tilknyttet utvikler- og partnervirksomheten til Sony Ericsson, til InfoWorld.com.

- Vi ville elske en verden hvor utviklingen er mer åpen, sier Christy Wyatt, visepresident i Motorola med ansvar for programvareapplikasjoner og økosystemer.

- Det er absolutt Google-kontrollert og -administrert, hevder Avi Greengart, en analytiker i Current Analysis, til InfoWorld.com.

Men lederen for Android-plattformen hos Google, Eric Chu, er ikke helt enig i denne karakteristikken. Han sier at Android alltid har vært og fortsetter å være et åpen kildekodeprosjekt, og at det ikke er et initiativ som er fullstendig Google-styrt.

I stedet forteller han at det er en utfordring å jobbe med partnere som ønsker å bidra til Android, samtidig som man skal møte andres partneres krav til kommersielle produkter.

- Vi mener det er veldig viktig for Android å ha en sterk kommersiell fokus. Det er mange åpen kildekode-prosjekter der ut, men det verden bryr seg om er åpen kildekode-prosjekter som vil resultere i kommersielle produkter, sier Chu.

Greengart mener dette er en fornuftig tilnærming for å kunne levere en ferdig produkt, og får støtte av Gartner-analytikeren Brian Prentice.

- Det er representativt for en evolusjon, eller modning av åpen kildekode-modellen, sier Prentice til InfoWorld.com.

- Prosjekter som Linux ble skapt gjennom en bred og aktiv deltakelse av fellesskapet. Men det vi begynner å se at er at én enkelt, dominerende «committer» er en minst like levedyktig modell for åpen kildekode.

Det er likevel mange som bidrar indirekte til Android, siden operativsystemet er basert på nettopp Linux-kjernen.

Google har blitt kritisert for ikke å være åpne nok om hva Android vil bringe i framtiden. Det offentlige veikartet for plattformen har ikke blitt oppdatert på lang tid.

- Vi har masse etterspørsel etter ytterligere funksjonalitet for Android, så vi har avgjort at i stedet for å bruke mye tid på oppdatere veikartet og å levere noe om ni måneder, har vi i stedet levert med svært høy takt, sier Chu.