Uforstående til trådløst tastaturproblem

- Vi har ingen forklaring på hvordan en PC kan motta signaler fra et tastatur 150 meter unna, sier Tore A. Särelind i HP Norge.

Stavanger Aftenblad har fortalt om hvordan en av avisas journalister mottok på sin hjemme-PC, signaler fra det trådløse tastaturet til en kollega som bor 150 meter unna. Journalisten kunne se på sin skjerm alt naboen skrev, tastetrykk for tastetrykk.

Tastaturet hører sammen med en trådløs mus. Journalisten skal ikke ha registrert signaler fra naboens mus.

I beskrivelsen av dette utstyret, heter det at tastaturet har en maksimal rekkevidde på 20 meter.

- Vi har gitt vedkommende et nytt tastatur, og sender hans til våre laboratorier i Grenoble til testing. Vi tviler ikke på at han snakker sant, men vi har overhodet ingen forklaring på hva dette kan skyldes, sier produktsjef Tore A. Särelind i Hewlett-Packard Norge til digi.no.

Särelind regner med at en forklaring kan foreligge i løpet av neste uke.

HPs trådløse tastatur er av en svært enkel og rimelig type, som bare er egnet til bruk i miljøer der det ikke er andre PC-er med samme type tastatur innen tastaturets rekkevidde. Derfor er det svært viktig at den faktiske rekkevidden ikke overstiger spesifikasjonen på 20 meter.

- Vi har solgt mellom 60.000 og 70.000 enheter i Europa det siste året. Dette er første gang vi får tilbakemelding om at et tastatur slår inn utover den spesifiserte rekkevidden på 20 meter, sier Särelind.

Det er stor forskjell i teknologi mellom dette HP-tastaturet og for eksempel Bluetooth-teknologien for såkalte trådløse personlige nettverk, selv om radiofrekvensen er den samme og signalstyrken skal være noenlunde lik. I Bluetooth må apparatene identifisere seg overfor hverandre før de etablerer en forbindelse, og det er ordninger for å avverge tilfeldig avlytting.

I den opprinnelige utgaven av HP-tastaturet, som dette tilfellet gjelder, kunne brukeren velge bare én alternativ radiokanal dersom det var en annen bruker i nærheten med et annet trådløst tastatur. Denne ordningen er siden erstattet av et opplegg der tastaturet har 256 kanaler til rådighet. Det skulle minske sjansen for tilfeldig interferens fra 50 prosent til 0,4 prosent.

Dyrere trådløse tastaturer, for eksempel fra Logitech, tilbyr en ordning der forbindelsen krypteres, slik at uvedkommende ikke kan vandre rundt i det skjulte med følsomme antenner og kapre brukernavn og passord. Tastaturer med rekkevidde langt over det spesifiserte åpner ellers for nye former for spionasje.

Les også

Tilfellet i Stavanger kan betraktes som en påminnelse om hva feil på trådløst utstyr kan komme til å koste - og bør føre til en mer bevisst holdning om hvor det virkelig er umaken verdt å avskaffe ledninger.

Til toppen