BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ukjent brikkeprodusent med Celeron-kloning

Rise Technology vil i løpet av sommeren begynne å produsere prosessorer basert på Intels Celeron-brikker. Dette vil kunne utvide priskrigen i markedet for lavprisprosessorer enda noen trinn.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. mai 1999 - 07:09

Rise Technology, en for det fleste ukjent, amerikansk produsent av Pentium MMX-liknende prosessorer - mP6 - for billig-PC-er produsert i Sørøst-Asia, håper på å kunne lansere den første klonen av en brikke i Pentium II-klassen i løpet av andre halvdel av 1999. En prototyp av prosessoren ble ifølge News.com demonstrert allerede under CeBIT-messen i mars.

Hvis bedriften greier å gjennomføre planene, vil den bli den første til å komme med et produkt som direkte konkurrerer med Intels Celeron-prosessorer og Pentium II-arkitektur. Brikken skal nemlig kunne brukes sammen med alle hovedkort som støtter Celerons Socket 370-grensesnitt.

Administrerende direktør for Rise sier til News.com at Rise kan benytte seg av Intels Celeron-arkitektur fordi selskapet som produserer brikkene for Rise har en omfattende teknologiutvekslingsavtale med Intel. Han oppgir likevel ikke hvilken bedrift dette er snakk om.

Den kommende mP6 II-prosessorer vil ha 256 kB med integrert, sekundært hurtigminne og skal leveres med klokkehastigheter på 240 og 250 MHz. Rise mener likevel at prosessorene har såpass mye raskere arkitektur enn Celeron

at de vil ha samme ytelse som Celeron-prosessorer med klokkehastighet på henholdsvis 333 og 366 MHz. Masseproduksjon av prosessorene skal etter planen starte i juli i år.

Markedet Rise fokuserer på er ikke noe enkel marked å konkurrere i. I tillegg til Intel har også AMD, Cyrix og IDT prosessorprodukter for PC-er i prisklassen under 600 dollar. Men med unntak av Intel er det ingen av disse selskapene som tjener penger. Fremtiden til Cyrix er svært usikker etter at National Semiconductor bestemte seg for å selge avdelingen og IDT har kunngjort at selskapet ikke vil greie seg videre uten hjelp finansiell støtte fra en ekstern partner.

David Lin mener likevel at dette markedet er svært interessant, for selv om Intel oppnådd økt markedsandel det siste året, selges det også mange flere billig-PC-er. Lin tror at en stor del av mP6 II-prosessorene vil kunne

brukes i PC-er i prisklassen 300 til 400 dollar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.