Ukjent Messenger-orm spres i Norge

Det advareres nå om en ny orm som spres via MSN Messenger-nettverket. Få detaljer er foreløpig kjent.

Det advareres nå om en ny orm som spres via MSN Messenger-nettverket. Få detaljer er foreløpig kjent.

MSN Norge melder om at en til nå ukjent orm har infisert PC-ene til blant annet en del norske MSN Messenger-brukere. MSN jobber med å få oversikt med hva slags type orm det er snakk om, men antyder at kan være en avart av den tidligere Bropia-ormen.

Portalsjef for MSN.no, Helge Birkelund, forteller til digi.no at de tidligere ormene har gjort liten skade, og at spredningen gjerne har stoppet etter en ganske kort periode, etter hvert som brukerne er blitt varslet av sine kontakter. Han sier at det likevel er fort gjort å klikke på tilsynelatende uskyldige lenker i en hektisk hverdag.

Ormen skal ifølge Birkelund sende meldinger til en infisert brukers kontakter med teksten "Rofl, is that you?" etterfulgt av en lenke. Denne lenken skal man unngå å klikke på.

Birkelund sier at man foreløpig ikke har ferdiganalysert nøyaktig hva som skjer når brukerne klikker på lenken.

    Les også:

Birkelund mener at norske brukere har blitt flinkere til å være kritiske på nett, men det er ofte lett å handle før man tenker. Han oppfordrer brukerne til å spørre avsenderen om hva vedkommende forsøker å sende, og ikke klikke på lenker hvor avsenderen ikke kan bekrefte innholdet, hver gang man får tilsendt en lenke fra en kontakt.

Hvor stor spredning den nye ormen har fått, er ikke kjent, men siden MSN Messenger-nettverket benyttes av brukere i de fleste land, er det grunn til å tro at spredningen ikke er begrenset til Norge og Norden, selv om det er fra disse landene Birkelund har mottatt rapporter om problemer.

Til toppen