BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ukjent norsk nettleser erobrer verden

De færreste har hørt om den norske nettleseren Icebrowser. Men Sun, IBM, Oracle, Lucent og 200-300 andre leverandører har allerede signert kontrakt med bergens-selskapet Icesoft.

Einar Ryvarden
1. mars 2000 - 10:48

Mye tyder på at det lite kjente Bergens-selskapet Icesoft har fått et internasjonalt gjennombrudd med sin kompakte web-klient Icebrowser. Nettleseren som kjører på toppen av Java og dermed kan brukes på alle typer datamaskiner, TV-bokser og etter hvert forskjellige typer lommemaskiner og mobiltelefoner.

Selskapet har siden starten i 1997 operert i det stille og hadde i fjor en omsetning på størrelse med det langt mer kjente Opera. Men i motsetning til sin konkurrent tjente Icesoft tre millioner kroner på sin nettklient.

Icebrowser ble skapt av Jeremy Cook og Alexey Goloshubin da de jobbet på Universitetet i Bergen i 1997. De to dannet så Icesoft sammen med Petter Bjørstad. Selskapet eies av 14 privatpersoner samt en Unifob, en stiftelse under Universitetet i Bergen.

Icebrowser 5.0
Icebrowser en svært kompakt nettleser som håndterer alle de siste tekniske Internett-standardene. Programmet er skrevet for å kjøre på toppen av Java (en Java Virtual Machine) og krever bare 500 Kb minne. Brukeren møter møter en vanlig utformet nettleser med menyer og knapper. Programmet støtter blant annet HTML 4.0, CSS2, XML, cookies og sikker kommunikasjon. Du kan lese mer om Icebrowser og laste den prøve-versjoner fra Icesofts hjemmeside.

Icesoft har allerede signert 200-300 avtaler med forskjellige utstyrsleverandører som ønsker å ha med en nettleser i sine produkter. Cook forteller at kundelisten inkluderer Sun, IBM, Oracle, Lucent (tidligere Bell Labs) og Inprise (tidligere Borland). Icesoft har også inngått avtaler med produsenter av TV-bokser, biler og annen elektronikk, særlig i Japan, Sør-Korea, Tyskland og Frankrike, hevder Cook.

Dermed ligger det lille Bergens-selskapet svært godt an i kappløpet om hvem som skal levere nettleseren til den flommen av mobile og små datamaskiner elektronikk-bransjen arbeider med. Stemmer antallet kontrakter har Icesoft skapt en suksess som svært få andre norske programvareselskaper har klart.

Mange av kontraktene er inngått for produkter i utvikling - Cook sier det vil dukke opp en rekke bokser og andre produkter med Icebrowser utover våren. Icebrowser er allerede på plass i Inprise Jbuilder Java-utviklingspakke, i et hjelpesystem for Oracle databaser og i en serie datakiosker for arbeidssøkere Sun har laget i Frankrike.

Icesoft er dessuten nesten ferdig med en versjon av Icebrowser for WAP-mobiltelefoner.

Den lange kundelisten og at selskapet allerede tjener penger gjør at Icesoft er verd mangfoldige millioner, men foreløpig er det ikke noen handel i aksjen. Dette kommer til å endre seg, for med et hvitglødende finansmarked og en voksende kundeliste, ser gründerne muligheter.

- Vi planlegger å hente inn penger og vurderer en børsnotering, men det siste ligger litt frem i tid, sier Cook til digi.no.

Cook vil overhode ikke kommentere noen gjettinger på hva selskapet er verd, men understreker at Opera er en av hovedkonkurrentene. Opera kan være en god sammenligning, for de to selskapene omsatte for omtrent det samme i fjor. Men der Icesoft tjente tre millioner kroner, forventer Opera et lite underskudd, noe som skyldes et hektisk investeringstempo, forteller markedssjef Rolf Assev i Opera.

Likevel er Opera i en helt fersk emisjon verdsatt til 450 millioner kroner. Cook og hans medeiere har derfor trolig god grunn til å smile bredt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.