Ukjent verktøy gir billig utvikling

Ukjent for de fleste deler Oracle ut en sterk konkurrent til Microsoft Access som passer godt i Norge.

Ukjent for de fleste deler Oracle ut en sterk konkurrent til Microsoft Access som passer godt i Norge.

HTML DB er en godt bevart hemmelighet fra Oracle. Som alle programvareselskaper fokuser Oracle mest på sine dyrere og mer avanserte produkter. Men sammen med siste versjon av selskapets database følger HTML DB med helt gratis.

Målgruppen for verktøyet er de som kanskje bruker Microsoft Access i dag. Dette pakken som følger med i Office Professional brukes gjerne i mindre bedrifter til å lage helt enkle programmer. Man setter opp en tabell over for eksempel alle typer varer og forskjellige datafelt for hver vare. Etterpå kan man lage et skjermbilde for å legge inn data, søke og få ut rapporter.

Men Access kan bare brukes over lokalnettet og alle brukere må ha en Access-lisens. Gartner har tidligere advart mot bedrifter mot å dele ut Access til sine brukere. Access brukes til å sette opp applikasjoner og lagre viktige data uten at man har sentral kontroll over bruk og får tatt backup, mener Gartner.

    Les også:

HTML DB løser mye av dette problemet. Systemet lar både brukere og utviklere logge seg på over nettet uansett hvor de er. Med wizard-prosesser og ikoner kan en litt avansert bruker på noen timer sette sammen enkle applikasjoner for små og mellomstore bedrifter.

HTML DB er spesielt interessant for Norge, mener Frank Vikingstad, daglig leder

i det lille konsulentselskapet Sysco. Han er en av de første i Norge som har oppdaget Oracle-verktøyet.

- De fleste norske bedrifter er små og har ikke råd til store utviklingsprosjekter. Med HTML DB har vi laget et enkelt system for alle vannverkene i Norge. Vi har selv satt opp en Oracle-server og kan dermed drifte applikasjonen som en tjeneste, forteller Vikingstad til digi.no.

Vikingstad påpeker også at prislappen er hyggelig.

- Du kan kjøpe mini-versjonen av Oracle 10g til tre tusen kroner og få HTML DB-miljøet gratis med tre brukere på kjøpet, forteller han.

Vanlige, tyngre applikasjoner for databaser som Oracle programmeres i SQL gjennom egne utviklerverktøy og gir flere muligheter og større ytelse. Men prisen er større utviklingsprosjekter, som regel med million-budsjetter, noe bare større bedrifter har råd til.

Sysco har tatt muligheten med at HTML DB er nettbasert et hakk videre. Selskapet tilbyr norske kunder å utvikle og drifte HTML DB-applikasjoner på Syscos server. Sysco blir dermed en minityr-driftssentral og kunder som ikke vil kjøpe og sette opp noen Oracle-server selv får en mulighet.

digi.no har fått gjort en avtale med Sysco slik at interesserte digi.no- lesere kan logge seg på og prøve HTML DB hos Sysco. Gratis-tilbudet gir alle mulighetene og man kan lagre applikasjonen sin.

Her kan du logge deg inn og teste HTML DB.

Til toppen