Ukjente mobiler gjør inntog i Europa

Ukjente mobiler gjør inntog i Europa

Det dukker nå opp stadig flere mobiler i Europa uten kjente logoer. For nå toger Kina inn i Nokias hjemmemarked.

China Mobile er nå verdens største mobiltelefon-selskap og alle de store mobiltelefon-produsentene drømmer om spise markedsandeler i Kina. Men det motsatte er i ferd med å skje: Kinesiske mobiltelefon- og mobilnett-leverandører smyger seg inn i Europa.

Foreløpig skjer dette i det skjulte, for telefonene har ikke kommet til Norge og uansett dukker de ikke opp med logoene til produsentene. Ute i Europa er det for lengst blitt vanlige at mobiloperatørene selger mange av mobilene med sine egne logoer.

Telefonene er subsidiert og tilpasset for eksempel nettverket og tjenestene Orange tilbyr. Men det er ikke en Nokia eller Sony Ericsson-modell, stadig tilbyr kinesiske mobiler.

Hittil har HTC og Qtek vært kjente, men nå kommer mobilene til de andre kinesiske selskaper. Vodafone skal selge 3G-mobiler fra Huawei, mens 3 skal selge 3G-modeller fra ZTE.

De to mobiltelefon-produsentene lager mobiler for alle de store nettverkstypene, inkludert GMS, CDMA, CDMA 2000 og europeisk 3G (WCDMA).

Bare ZTE har syv WCDMA-modeller.

Orange har ikke satset på 3G-modeller, men skal begynne å selge kinesiske GMS-mobiler fra Amoi, skriver Wall Street Journal.

Til toppen