Ukjente selskaper lager verdens bærbare

Dell, HP og de andre store lager ikke sine egne bærbare, de produseres av to ukjente giganter.

Sannsynligheten for at den bærbare PC-en din er produsent i Taiwan, er svært stor, selv om du har valgt et amerikansk merke som Dell eller HP. For tiden produseres 90 prosent av verdens bærbare PC-er i Taiwan.

De to ledende produsentene av bærbare PC-er heter Quanta Computer og Compal Electronics. Begge er taiwanske og ventes sammen å stå for mer enn halvparten av den samlede produksjonen av bærbare PC-er i 2006. Dette melder China Economic News Service.

Det er beregnet at Quanta i 2005 leverte 18 millioner bærbare PC, mens Compal leverte 10 millioner. Samtidig ventes det at det totale salget av bærbare PC-er i fjor, var på omtrent 60 millioner enheter, slik at de to selskapenes samlede andel var på i overkant av 46 prosent.

Ifølge China Economic News Service planlegger Quanta å levere 25 millioner bærbare PC-er i 2006, mens Compal planlegger å øke produksjonen til 15 millioner bærbare maskiner. Med mindre det totale markedet for bærbare PC-er øker til mer enn 80 millioner enheter, vil de to selskapene ha en andel på minst 50 prosent.

Til tross for den store økningen i mengden enheter, regner ikke Compal med omsetning vil stige med mer enn et par prosent. Prisen på bærbare PC-er er fortsatt på vei nedover.

Blant kundene til Quanta og Compal finner man de fem største PC-merkene, Dell, HP, Acer, Toshiba og Lenovo.

Til toppen