Ukjente selskaper lager verdens bærbare

Dell, HP og de andre store lager ikke sine egne bærbare, de produseres av to ukjente giganter.

Dell, HP og de andre store lager ikke sine egne bærbare, de produseres av to ukjente giganter.

Sannsynligheten for at den bærbare PC-en din er produsent i Taiwan, er svært stor, selv om du har valgt et amerikansk merke som Dell eller HP. For tiden produseres 90 prosent av verdens bærbare PC-er i Taiwan.

De to ledende produsentene av bærbare PC-er heter Quanta Computer og Compal Electronics. Begge er taiwanske og ventes sammen å stå for mer enn halvparten av den samlede produksjonen av bærbare PC-er i 2006. Dette melder China Economic News Service.

Det er beregnet at Quanta i 2005 leverte 18 millioner bærbare PC, mens Compal leverte 10 millioner. Samtidig ventes det at det totale salget av bærbare PC-er i fjor, var på omtrent 60 millioner enheter, slik at de to selskapenes samlede andel var på i overkant av 46 prosent.

Ifølge China Economic News Service planlegger Quanta å levere 25 millioner bærbare PC-er i 2006, mens Compal planlegger å øke produksjonen til 15 millioner bærbare maskiner. Med mindre det totale markedet for bærbare PC-er øker til mer enn 80 millioner enheter, vil de to selskapene ha en andel på minst 50 prosent.

Til tross for den store økningen i mengden enheter, regner ikke Compal med omsetning vil stige med mer enn et par prosent. Prisen på bærbare PC-er er fortsatt på vei nedover.

Blant kundene til Quanta og Compal finner man de fem største PC-merkene, Dell, HP, Acer, Toshiba og Lenovo.

Til toppen