Uklare veksttall for HP Norge

HP Norge ansetter i høy fart, men prisfall på PC-er og ukjente faktorer gir en lav vekst.

HP Norge la fredag formiddag frem tall som på en del punkter viser en sterk vekst. HP avsluttet sitt finansår 1. november og norgessjef Eivind Roald legger frem veksttall han er svært fornøyd med.

I forrige finansår omsatte HP Norge for 4,04 milliarder kroner, noe HP har klart å øke med 100 millioner kroner i år. Resultatet for det norske kontoret opplyser ikke HP, men det er klart at HP Norge går svært godt: Norgeskontoret vinner førsteplass innen en rekke felt sammenlignet med mange av de andre små landene i Europa.

HP Norge har løftet salget med 2,5 prosent, noe som i utgangspunktet ikke er så imponerende. Men 2,5 prosent vekst er kanskje ikke så galt innen en bransje der prisene faller med 15 til 20 prosent i året.

Det er dog uklart akkurat hvor og hvordan HP vokser, for norgessjefen slipper bare tall for noen divisjoner.

Det er serverdivisjonen som virkelig lyser opp i regnskapene.

HP har klart å øke salget a av Intel-baserte servere med 19 prosent og tyngre Unix-servere med hele 27 prosent sammenlignet med i fjor. Tallene her oppgir HP i kroner og de er omtrent det samme når man teller antall bokser. For HP bekrefter at de har klart å få kundene til å kjøpe like dyre servere, selv om de i mange tilfeller får over tre ganger mer ytelse for pengene enn i fjor.

    Les også:

– Dette vil ikke fortsette, vi vil ikke klare å opprettholde prisen per enhet fremover, sier Roald til digi.no.

Veksten i totalmarkedet for skrivere og blekk avtar, forteller Roald, men HP har omtrent halvparten av markedet.

Også PC-salget vokser sterkt i antall maskiner: HP spist markedsandeler og økt salget av bærbare PC-er til privatkunder med hele 60,1 prosent. Men her har HP trolig blitt rammet hardt av et prisfall. For PC-salget står for rundt en tredjedel av totalomsetning til HP Norge og en slik vekst i antall maskiner ville vanligvis ha skapt en langt høyere vekst i omsetning.

Eivind Roald bekrefter at HP ikke vil si noe om hvordan PC-salget utvikler seg i kroner og vil ikke kommentere om veksten burde vært høyere enn 100 millioner kroner.

– Omsetningsveksten påvirkes av fallende priser, er det mest spesifikke Roald vil bli.

Roald påpeker dog at HP Norge har kuttet ut prosjektorer i år og har redusert markedsføringen av digitalkamera.

Men det finnes en annen og kanskje viktigere målmetode for hvordan det går med HP og hvor fornøyd moderselskapet er med Roalds innsats: Han har fått lov til å ansette nye hoder i friskt tempo.

– Vi har i det siste ansatt 80 nye. Dette er stort sett integrasjonskonsulenter, forteller Roald.

Til toppen