DDoS-angrep

Uklart hvem som stod bak omfattende DDoS-angrep i Sverige

Kan ha like gjerne ha vært en tenåring som en fiendlig stat.

DDoS
DDoS (Illustrasjon: PantherMedia/Fabio Berti)

Kan ha like gjerne ha vært en tenåring som en fiendlig stat.

Flere var tidlig ute med å peke på Russland etter at en rekke svenske nettaviser, inkludert Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Helsingborgs Dagblad, Sydsvenskan og Dagens Industri, i helgen ble utsatt for det mange norske medier kalte for et «hackerangrep», men som nok i virkeligheten var et distribuert tjenestenektangrep (DDoS – Distributed Denial-of-Service),  som enhver med et minimum av kunnskaper kan bestille.

Men svensk politi avviser at det har noen konkrete mistanker om hvem som stod bak.

Botnet

Til nyhetsbyrået TT sier Anders Ahlqvist ved Nationella operativa avdelningen i det svenske politiet, det definitivt var russiske datamaskiner involvert i angrepet, men at det ikke er gitt at gjerningsmannen også er russisk. For i angrepet ble det også benyttet mange datamaskiner fra andre land.

Angrepet varte i flere time lørdag kveld og gjorde de svenske nettavisene utilgjengelige for leserne. Ifølge Ahlqvist dreide det seg om et klassisk overbelastningsangrep som er gjort ved at angriperen har kunnet utnytte en mengde skadevareinfiserte datamaskiner. Den som kontrollerer dette nettverket av infiserte datamaskiner, behøver ikke være den samme som har bestilt angrepet. DDoS-angrep kan kjøpes som en tjeneste.

Det noe spesielle i dette tilfellet var at angrepet ble varslet noen minutter på forhånd via en twittermelding. Det ble i meldingen advart at det er slikt som skjer dersom man sprer falsk propaganda. Det er foreløpig ikke klart hvem som står bak den aktuelle twitterkontoen.

Alt fra stat til tenåring

Ahlqvist vil ikke spekulere om hvem som står bak.

– Det kan være hele spekteret fra en fiendtlig innstilt stat til en tenåring, sier han til TT.

I en litt senere melding fra samme twitterbruker trues det med ytterligere angrep mot svenske myndigheter og medier i dagene som kommer. Så langt skal dette ikke ha skjedd.

Flere svenske medier har i etterkant av angrepet uttrykt uro over det flere beskriver som et alvorlig angrep på det frie ord og en alvorlig sårbarhet for samfunnet.

Det finnes selskaper, både i Norge og utlandet som tilbyr tjenester som i alle fall kan begrense konsekvensene av slike angrep. Det er i alle fall enkelte norske medier som benytter seg av slike tjenester.

Nylig begynte Google-eide Jigsaw å tilby slik beskyttelse som en gratistjeneste til utsatte nettsteder.

Til toppen