Uklart hvor mange iPhone-er har tatt veien

En analyse antyder at svært mange iPhone-mobiler ligger på forhandlernes lager.

Uklart hvor mange iPhone-er har tatt veien

En analyse antyder at svært mange iPhone-mobiler ligger på forhandlernes lager.

Apple kunngjorde tidligere denne måneden at selskapet har levert over fire millioner iPhone-mobiler. Men dette antallet mobiler levert fra selskapet, ikke antallet solgt til sluttkundene.

Toni Sacconaghi, en analytiker ved Bernstein Research, skrev i forrige uke et notat til investorer hvor han påpeker at det er et betydelig gap mellom antallet mobiler levert og antallet mobiler som kan gjøres rede for. Dette betyr at mange av mobilene fortsatt kan befinne seg på lageret hos forhandlerne.

Sacconaghi har ifølge Apple Insider tatt utgangspunkt i leveransetallet fram til 31. desember i fjor, som skal være 3,75 millioner. Av disse er 1,98 millioner blitt aktivert av AT&T-kunder. Salgstall for Europa er uklare, men det antas at tallene kan være på omtrent 350.000 enheter. Dermed gjenstår omtrent 1,4 millioner iPhone-mobiler.

Ifølge Sacconaghi er dette enten mobiler som fortsatt ligger i hyllene hos forhandlerne, eller mobiler som er blitt låst opp ved hjelp av «cracks», slik at de kan benyttes med andre mobilabonnementer enn AT&Ts.

I fjor sommer meldte Apple at omtrent 250.000 iPhones trolig var blitt låst opp, noe som utgjør omtrent 18 prosent av de leverte iPhone-mobilene til da. Men siden den tid har Apple utgitt flere oppdateringer iPhone som blant annet skal gjøre det vanskelige å låse dem opp.

Sacconaghi tar likevel utgangspunkt i at 20 prosent av iPhone-ene er blitt låst opp, altså omtrent 750.000 stykker. Dette betyr at omtrent 670.000 iPhone-er ikke kan gjøres rede for, i den forstand at de befinner seg et eller annet sted i salgskjeden.

- Dette er negativt på to måter, forklarer Sacconaghi.

- Det indikerer at etterspørselen blant sluttbrukerne etter iPhone er lavere enn det mange investorer tror, basert på Apple salgstall. Men det tyder også på at Apples salg av iPhone vil gå tregere dette kvartalet, siden mye av lagerbeholdningen i kanalen vil reduseres, mener Sacconaghi.

Apple tar også inntekter dersom kundene, i alle fall de amerikanske, velger å låse opp mobilen og velger et annet abonnement enn det fra AT&T, som Apple får andeler av.

Til toppen