Uklart om noen vil søke på UMTS-lisens

Hutchinson Whampoa-eide 3 er trolig den foreløpig eneste søkeren på de ledige UMTS-lisensene, men svenskene teller fremdeles på knappene.

Regjeringen, med Samferdselsminister Toril Skogsholm i spissen, gir seg nå overfor stortingsflertallets meninger om fremtiden for mobiltelefoni i Norge. I et innlegg i Stortinget i dag kommenterte Skogsholm opposisjonens standpunkt og tonet ned konflikten med Regjeringens meninger.

For regjeringen kjemper i stedet om barnehagefinansiering og har neppe råd til å føre to kriger. De to ledige UMTS-lisensene skal derfor auksjoneres bort uten minstepris for å gi Telenor og NetCom konkurranse fremover.

Men Arbeiderpartiet og FrP mener at dette skal skje fort - innen utgangen av juni, noe som gir eventuelle interessenter en frist på bare to måneder. For har man vært interessert, har man nok forlengst begynt å tenke og planlegge.

Så langt er det bare kjent én interessent, svenskbaserte 3, eid av mobilgiganten Hutchinson Whampoa, som allerede har åpnet UMTS-nett i England og Italia og arbeider med nett i blant annet Sverige. Selskapet mangler nett i Norge, men er slett ikke sikker på om de skal søke.

- Vi har fulgt dette tidligere og har gjort grunnarbeidet, men to måneder er kort tid, selv om det er mulig, sier 3s informasjonssjef Niclas Lilja til digi.no.

Om selskapet skal søke, er fremdeles helt i det blå, skal vi tro Lilja.

- En seriøs gjennomgang er en stor jobb som vi foreløpig ikke har bestemt om vi skal sette i gang. Dette må vi bestemme så snart det endelige stortingsvedtaket kommer, sier Lilja.

Dette kan tolkes som at det er mindre sannsynlig at 3 vil søke her i Norge. For i utgangspunktet er oddsene høye. Det har teleanalytiker Tore Aarønæs tidligere poengtert overfor digi.no.

Aarønæs mener at det er vanskelig å tjene penger på å bygge ut et nytt nett i det tynt befolkede Norge og skaffe seg kunder i konkurranse med to av Norges mest innarbeidede merkenavn, Telenor og NetCom.

Til toppen