JUSS OG SAMFUNN

Uklart samarbeid om nytt IT-byråkrati

Helsedepartementet snakker med Modernisering, men ikke omvendt.

Helseminister Bent Høies departement krever ikke at Helsedirektoratet sjekker hva andre i statsapparatet gjør når de bygger et nytt IT-direktorat. Samtidig er det egentlige IT-direktoratet Difi under ombygging.
Helseminister Bent Høies departement krever ikke at Helsedirektoratet sjekker hva andre i statsapparatet gjør når de bygger et nytt IT-direktorat. Samtidig er det egentlige IT-direktoratet Difi under ombygging. Bilde: Terje Pedersen, NTB Scanpix
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. jan. 2015 - 08:51

Utredningen av et mulig nytt direktorat med ansvar for IT i helsesektoren ser ut til å foregå uten et organisert samarbeid med resten av statsforvaltningen.

Samtidig er regjeringens mantra å åpne opp mellom departementene. Hensikten er bedre samordning av de offentlige tjenestene på brukernes premisser, uavhengig av fagområder.

Snakker med kolleger

Helsedirektoratet har fått oppdraget fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) om å vurdere behovet for et separat direktorat for Helse-IT.

I oppdragsbrevet fra departementet får de beskjed om snakke med andre om jobben, men kun innenfor eget fagområde:

– Vi ber Helsedirektoratet underveis i arbeidet sikre nødvendig dialog med relevante aktører i sektoren, skriver HOD.

På sidelinjen

Samtidig er «IT-direktoratet» Difi under evaluering, blant annet for å finne ut hvordan IT-arbeidet på tvers av fagområdene i departementene kan bli bedre.

I en ekstern evalueringsrapport kommer det frem at Difi forventes å ha en samordnende rolle, men blir i praksis satt på sidelinjen i de store IT- og omstillingsprosessene i forvaltningen.

– Ingen kommentar

Både Difi og Helsedirektoratet skal være klare med sine vurderinger 15. februar, men det er ikke lagt opp til noen samkjøring mellom de to.

Difi er klar over hva som skjer, men vil ikke si noe mer enn det.

– Vi er naturligvis oppmerksom på prosessen om å opprette et eget IKT-direktorat i helsesektoren. Vi skal levere våre anbefalinger til videre arbeid til KMD innen 15. februar, og vi ønsker ikke å kommentere på dette nå, sier kommunikasjonsdirektør Eirik Andersen hos Difi.

Ikke mitt bord

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) betegner seg selv om IT-minister, og hans departement har en overordnet rolle i arbeidet med å effektivisere forvaltningen.

Digi.no har bedt politisk ledelse i departementet om en reaksjon på det som ser ut til å være manglende samspill på tvers av sektorene, slik man snakker høyt om å få til.

Svaret fra KMD er kort:
– Denne må du ta med HOD, skriver seniorrådgiver og pressevakt Sissel Mossing i en e-post.

Digi.no har også bedt HOD om å redegjøre for hvordan det eventuelt er planlagt å samkjøre et mulig nytt IT-direktorat på helseområdet med omleggingen av Difis oppgaver.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Her sier departementsråd Bjørn-Inge Larsen at det foregår et samspill på tvers i form av en tett dialog mellom de to departementene.

– Vurderingen av et nytt IT-direktorat på helse drøfter vi med KMD, og vi deltar i evalueringen av Difi, skriver Larsen i en e-post til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.