Ukraina-milliarder svulmer Telenors kasse

Mobiloperatøren Kyivstar har endelig levert godkjente regnskaper. Det gjør moderen rik.

Ukraina-milliarder svulmer Telenors kasse

Mobiloperatøren Kyivstar har endelig levert godkjente regnskaper. Det gjør moderen rik.

Oslo (NTB-Einar Olsen): Generalforsamlingen i det ukrainske mobilselskapet Kyivstar godkjente tirsdag formelt selskapets regnskaper for 2004 og 2005. Dermed kan Telenor innkassere rundt 1,6 milliarder kroner i utbytte.

På Oslo Børs førte meldingen til at Telenor-aksjen gikk rett til værs. Tirsdag steg den med bortimot 9 prosent.

Det er første gang siden 2005 at det lykkes å avvikle en generalforsamling i Kyivstar. Tidligere har det ikke vært mulig å få den andre storeieren, Alfa Group, til å møte. Tirsdag ble det avviklet to generalforsamlinger, én for hvert år. Dermed har Kyivstar også fått nytt styre.

Kommer mer
Informasjonssjef Pål Kvalheim i Telenor sier til NTB at det ukrainske mobilselskapet hadde bedre resultater i 2006 og 2007 enn de to foregående årene. Derfor er det ingen grunn til å tro at utbyttet som vil bli utbetalt for 2006 og 2007, vil ligge under utbyttet som nå utbetales.

Kvalheim sier regnskapene for 2006 og 2007 nå skal revideres av et internasjonalt anerkjent revisjonsselskap før utbyttet for de to årene kan fastsettes.

- Kyivstar har en betydelig kontantbeholdning, opp mot 10 milliarder kroner, og dermed er det liten grunn til å anta at utbyttet skal bli mindre for 2006 og 2007 enn det ble for de to foregående årene, sier Kvalheim.

Telenor fornøyd

Konserndirektør for Telenors virksomhet i Øst-Europa, Jan Edvard Thygesen, sier han er glad for at regnskapene nå er formelt godkjent og at det dermed kan deles ut utbytte.

Han bekrefter at Telenor eier 56,5 prosent av aksjene i Kyivstar, mens Alfa kontrollerer 43,5 prosent gjennom et datterselskap. Thygesen mener det nå er grunnlag for å gjenopprette en god eierstyring i selskapet.

Informasjonssjef Kvalheim vil ikke spå noe om utviklingen i det betente forholdet mellom Telenor og Alfa Group, men sier man alltid kan håpe at fremmøtet til tirsdagens generalforsamlinger er starten på en ny holdning fra russernes side.

Samtidig minner han om en rettskraftig dom fra USA der Alfa Group pålegges å møte i generalforsamling. Hvis ikke må selskapet betale enorme dagbøter.

    Les også:

Til toppen