KRIGEN I UKRAINA

Ukrainsk nett rutet om til Russland

I et grep som øker kontrollen over de okkuperte områdene rundt Kherson, har Russland omdirigert all nett-trafikk til egen infrastruktur.

Tyder på at ukrainske internett-brukere nå er underlagt russisk sensur, mener analytikere.
Tyder på at ukrainske internett-brukere nå er underlagt russisk sensur, mener analytikere. Illustrasjonsfoto: Roman Babakin
3. mai 2022 - 09:14

I det okkuperte Kherson-området øst i Ukraina, opplevde de en nærmest total internet-black out i helgen, som påvirket flere ukrainske nett-leverandører.

Etter flere timer kom ukrainerne på nett igjen, men målinger gjort av Netblocks viste at trafikken nå gikk via Russland.

– Tilkobling på nettverket har blitt rutet via Russlands internett i stedet for ukrainsk telekominfrastruktur, og er derfor sannsynligvis underlagt russiske internett-reguleringer, overvåking og sensur, skriver Netblocks på egne nettsider.

Organisasjonen, som kaller seg nett- og cybersikkerhets-vaktbikkje, har overvåket nett-trafikk og -tilgjengelighet i Ukraina siden krigen startet.

Strammer grepet

Kontrollen over nett-trafikken kan se ut som et ledd i planer for en lengre okkupasjon. Det mener blant annet Storbritannias forsvarsminister, som ifølge Reuters søndag gikk ut og sa at trekket «antagelig indikerer Russlands planer om å utøve sterk politisk og økonomisk innflytelse i Kherson også på lang sikt».

Fra og med 1. mai, innførte okkupantene også rubelen i regionen.

I en periode på fire måneder skal både Ukrainske hryvnia og russiske rubler være offisielle betalingsmidler i regionen.

PST, FBI og en rekke andre internasjonale aktører tok denne måneden ned et ruternettverk som ble benyttet av en kjent russisk hackergruppe.
Les også

PST varslet norske ruter-eiere om sikkerhetshull

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.